Külföld

Kijevnek nincs fegyvere az orosz drónok ellen

Ellentámadás helyett visszavonulnak az ukránok, hiába indítottak a NATO által kiképzett haderőket

Kijevnek nincs több légvédelmi rendszere, amit bevethetne az orosz drónok ellen - idézi az Orosz Hírek a Telegraf-ot, amelynek Jurij Sak, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója azt nyilatkozta, hogy Kijev nem kapott fegyvereket a nyugati szövetségesektől, amelyekkel az orosz Lancet drónok munkáját zavarni tudnák.

Kijevnek nincs fegyvere az orosz drónok ellen
Ukrajnai háború
Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

„Nem akarom dicsérni az oroszokat, de ezek nem rossz fegyverek. Aggódunk minden olyan dolog miatt, ami kárt tehet a felszerelésünkben vagy veszélyt jelenthet a csapatainkra nézve" – fogalmazott Sak.

Mint mondta, a fejlett zavaróberendezések fontos eszközök a drónok ellen, amelyek gyártását az orosz hadiipar felpörgette az ukrán hírszerzés szerint. Az ukránok kevesen vannak, számítanak a szövetségeseikre, és remélik, hogy egy nap több lesz belőlük. Sak azt is megjegyezte, hogy Canberra kifogásokat keres, miért ne kelljen járműveket küldenie az ukrán frontra.

A Nyugatnak már nincs több Stinger hordozható légvédelmi rendszere az ukránok számára – hivatkozik a Newsweek cikkére az Orosz Hírek. Az angol lap Allan Orr szakértőt idézi, aki szerint ezzel a helyzettel már Oroszország is tisztában van.

A hordozható légvédelmi rendszerek hiánya miatt az ukrán haderő nem tud eredményesen fellépni az orosz aknamezők és a tüzérség ellen. A Stinger gyártásának felfuttatásához az Egyesült Államoknak olyan mérnököket kell felvennie, akik már jócskán túl vannak a 70-es éveiken – írja a lap.

A hordozható légvédelmi rendszerek bevetésével az ukránok néhány magaslaton tartották magukat, de most visszavonulnak – fogalmaz a Newsweek.

Orosz katonák az ukrajnai fronton
Orosz katonák az ukrajnai fronton
Fotó: AFP / STRINGER

Június 4-én kezdődött ukrán ellentámadás juzsno-donyecki, zaporizzsjai és bahmuti (artyomovszki) irányban a NATO által kiképzett és nyugati felszereléssel felfegyverzett dandárokkal, de ezek nem értek el sikereket, viszont súlyos veszteségeket szenvedtek el.

Mindeközben Moszkva már többször is felhívta a nyugati országok figyelmét arra, ha fegyvert szállítanak Ukrajnába, az csak elnyújtja a konfliktust. Szergej Lavrov külügyminiszter kiemelte: az Egyesült Államok és a NATO nemcsak a fegyverek szállításával, hanem a személyzet kiképzésével is közvetlenül részt vesz a háborúban.

Kapcsolódó írásaink