Külföld

Zoran Milanovic: Az EU-nak meg kell maradnia az egyhangú döntéshozatal elve mellett

Az egyhangú döntéshozatal elvének fontosságát hangsúlyozta az Európai Unión belül a horvát államfő szerdán Zágrábban, hogy a kis tagországok ne szoruljanak háttérbe, és ne szavazhassák le őket a fontos döntések meghozatalakor

„Készen kell állnunk arra, hogy az adott körülmények között megvédjük érdekeinket, és ne hagyjuk magunkat háttérbe szorítani” – fogalmazott Milanovic, aki arra is
rámutatott, hogy az EU-nak megvannak a maga döntéshozatali módszerei. Ami az állam alapját képező biztonság és védelem kérdéseit illeti, a döntéshozatal az egyhangúság elvén alapul, nincs felülírás – szögezte le.

Zoran Milanovic: Az EU-nak meg kell maradnia az egyhangú döntéshozatal elve mellett
Zoran Milanovic horvát elnök
Fotó: AFP/Denis Lovrovic

„Ezek azok a szabályok, amelyek évtizedek óta érvényesek az EU-ban, és ezek azok a szabályok, amelyek alapján mi, mint minden más ország, beléptünk az unióba” – húzta alá Milanovic. Figyelmeztetett: egyre erősebb nyomás tapasztalható a nagy tagországok részéről, hogy eltöröljék az egyhangú döntéshozatalt, és a minősített többségű döntéshozatal kerüljön bevezetésre. Ez azt jelentené, hogy a nagy országok akarata érvényesülne – tette hozzá.

„Én ezt ellenzem, és küzdeni fogok ellene” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy ez teljesen ellentéte annak, amiért csatlakoztak az EU-hoz, és ez árt a horvát nemzeti érdekeknek.

„Az EU-ban a döntéseknek az egyhangúság elvére alapulva kell maradniuk, ha ezt eltörlik, akkor ez is egy olyan állam lesz, amelynek központja Brüsszelbe kerül, nagyon messze Zágrábtól, és a hangunk egyáltalán nem fog hallatszani. Nem azért léptünk be az EU-ba és a NATO-ba, hogy nélkülözzük az állam elemi jellemzőit” – fogalmazott Milanovic.

Kapcsolódó írásaink