Külföld

Nagy erőkkel keresik a hős keresőkutyát

Hetven katona keresi a kolumbiai esőerdőben a nemzeti hősként tisztelt keresőkutyát, Wilsont, amely megtalálta a május 1-jei repülőszerencsétlenséget túlélő gyerekeket, viszont ő maga eltűnt a sikeres mentőexpedícióban.

Nagy erőkkel keresik a hős keresőkutyát
Katonai kiképzést kapott belgajuhász mancsának nyomai vezettek a gyerekekhez
Fotó: AFP/Raul Arboleda

Június elején a katonai kiképzést kapott belgajuhász mancsának nyomai vezettek azokhoz a gyerekekhez, akik túlélve egy repülőgép-szerencsétlenséget, az Amazonas esőerdejében 40 napon át vártak kétségbeesve a segítségre. A négy gyermeket végül sikerült helikopterrel Bogotába szállítani, ám Wilson egyelőre nem került elő.

A hadsereg tájékoztatása szerint mintegy 70 katona keresi a sűrű dzsungelben a szeretett állatot, és parancsnokaik megfogadták, hogy addig nem hagyják el a területet, amíg a sztárkutyát meg nem lelik. A mentők, akiknek munkáját további két keresőkutya is segíti, nem tudják, hogy a kétéves Wilson életben van-e.

Luis Fernando Sena őrmester, a Wilsont kiképző kutyaiskola parancsnoka megtiszteltetésnek nevezte, hogy kutyájuknak kulcsszerepe volt a gyerekek megtalálásában, és közölte, hogy sokakkal együtt nagyon várják a jó hírt.

Wilson februárban végzett a kutyaakadémián, majd a tolemaidai légitámaszpontra került, ahol csatlakozott a bázis különleges erőihez. Négy másik társával májusban vitték az őserdei bevetésre, hogy megtalálják azt a lezuhant Cessna repülőgépet, amelyen három felnőtt és négy gyermek utazott. A felnőttek a szerencsétlenség során életüket vesztették, de a mentők feltételezték, hogy a gyerekek életben lehetnek, ezért Wilsont szagmintával a keresésükre küldték.

A kutya május 18-án levált a keresőcsoportról, de végül az ő nyomainak követésével jutottak el június 9-én a gyermekekhez.

Az expedíció parancsnoka egy rádióinterjúban elmondta, hogy a gyerekek beszámolója alapján a kutya két-három napig velük volt, majd távozott. A szakértők szerint ennyi idő után – bár a fizikai megpróbáltatásokat is jól viseli – Wilsont csak az ösztönei segíthetik az életben maradásban.

A mentők két tüzelő nőstény kutyát szállítottak helikopterrel a szerencsétlenség helyszínére, abban a reményben, hogy a nőstények szaga előcsalogatja az elveszett hím kutyát. Élelmet is elhelyeztek a lezuhant repülőgép környékén, továbbá egykori kiképzőjének ruhadarabjait is kihelyezték a vadonba, ugyancsak abban a reményben, hogy azok szaga magához vonzza Wilsont.

Egyes szakértők szerint az állat már elpusztulhatott az esőerdőben, ahol egy kutya nehezen talál magának élelmet, és ahol mérges kígyók is veszélyt jelenthetnek rá.

Kapcsolódó írásaink