Külföld

A német államfő személyes üzenetben kérte egy Kubában fogva tartott honfitársa szabadon engedését

Frank-Walter Steinmeier német államfő személyes üzenetben kérte Miguel Díaz-Canel kubai elnöktől a karibi szigetországban fogvatartott Luis Frómeta Compte kubai–német kettős állampolgár szabadon engedését – közölte hétfőn a német államfő hivatala a dpa hírügynökség megkeresésére.

A német államfő személyes üzenetben kérte egy Kubában fogva tartott honfitársa szabadon engedését
Frank-Walter Steinmeier német államfő
Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A Drezdában élő Frómeta Compte 2021 júliusában utazott családlátogatásra Havannába, amikor éppen megmozdulások törtek ki a kubai fővárosban a kommunista vezetéssel szemben. A család beszámolója szerint a szakképzett erdészt azért vették őrizetbe, mert mobiltelefonján felvételt készített az egyik tüntetésről.

A férfit a zavargásokban való részvétel vádjával ítélték el. Az eredetileg kiszabott 25 év szabadságvesztést másodfokon 15 évre enyhítették. Frómeta Comptén kívül százakat állítottak elő ezeken a megmozdulásokon.

Felesége, Silke Frómeta Compte szerint 60 éves férjét egy havannai fegyházban tartják fogva egészségtelen körülmények között, harminc bűnözővel egy cellában. Mint mondta, férjét verték és meg is fenyegették a fegyintézetben.

Frómeta Compte mindemellett nem részesülhet konzuli segítségnyújtásban a német nagykövetség részéről, tekintettel arra, hogy a kubai hatóságok csak a kubai állampolgárságát ismerik el.

A kubai születésű Frómeta Compte 1985-ben került vendégmunkásként Németországba, ahol 1997-ben meg is szerezte az állampolgárságot. Silke Frómeta Compte a férjével történtek miatt a német államfőhöz fordult segítségért.

Steinmeier hivatala állásfoglalásában közölte, hogy a német államfő nagy reményeket fűz ahhoz, hogy közbenjárása segít megoldást találni az ügyben.

Kapcsolódó írásaink