Külföld

Lőtávolban sincs a béke, tovább hergeli Putyint a Biden-kormányzat

Már Washington is adna szegényített urán lövedékeket Kijevnek

Hamarosan az Egyesült Államok is szállíthat szegényített urán lövedékeket – írta a Wall Street Journal (WSJ) cikke alapján a Mandiner.

Lőtávolban sincs a béke, tovább hergeli Putyint a Biden-kormányzat
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Artur Widak

A lapnak nyilatkozó meg nem nevezett magasrangú kormányzati tisztviselő elmondta, nincs komoly akadálya annak, hogy átadják a páncéltörő lövedékeket Ukrajnának – írta meg a Mandiner. A Pentagon az Ukrajnának szánt Abrams harckocsikat szerelné fel a szegényített uránlövedékekkel.

A forrás szerint a javaslatot már megtárgyalták a Fehér Házban. A tisztségviselők szerint az amerikai kormány célja, hogy Ukrajna a lehető legjobb tárgyalási pozícióba kerüljön, ha béketárgyalásokra kerülne sor végül. A WSJ szerint amennyiben az ukrán ellentámadás nem lesz sikeres, akkor csökkenhet az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás.

Az Egyesült Királyság már küldött szegényített urán lövedékeket, az Ukrajnának küldött brit Challenger–2-es harckocsikhoz. London döntése akkor komoly vitát kavart, mivel a szegényített urán – habár önmagában nem radioaktív – komoly egészségi és környezeti kockázatot jelent.

A WSJ megjegyezte, Washington azt is mérlegeli, hogy a szegényített urániumot tartalmazó lövedékek mellett más fegyvereket is, például kazettás bombákat is szállítson Ukrajnának a jövőben – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink