Külföld

Kartúm nemkívánatos személynek minősítette az ENSZ szudáni különmegbízottját

A szudáni kormány helyi idő szerint csütörtökön persona non gratává, nemkívánatos személlyé nyilvánította Volker Perthest, az ENSZ-főtitkár szudáni különmegbízottját – jelentette be az afrikai ország külügyminisztériuma.

Kartúm nemkívánatos személynek minősítette az ENSZ szudáni különmegbízottját
Szudáni látkép egy utcai harc után
Fotó: OMER ERDEM / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

A világszervezet ennek ellenére továbbra is a különmegbízottjának tartja a diplomatát – közölte az ENSZ-főtitkár szóvivője.

A 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burhán tábornok a világszervezethez intézett levelében azt vetette a különmegbízott szemére, hogy ő a felelős az áprilisban a hadsereg és az ország katonai vezetésével szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) milícia között kitört harcokért. Burhán szerint a diplomata szándékosan eltitkolta a helyzet súlyosságát a harcok kitörése előtti napokban, ezzel erősítve az RSF vezetője, Mohamed Hamdan Dagalo tábornok helyzetét.

A különmegbízott a harcok kirobbanását követően meglepetésének adott hangot.

Perthes jelenleg Etiópiában tartózkodik, ahol a válság lezárását célzó diplomáciai megbeszéléseken vesz részt.

„Volker Perthes jogállása változatlan, és továbbra is az a főtitkár álláspontja, amelyet a Biztonsági Tanácsban a múlt héten kifejtett” – jelentette ki Stéphane Dujarric, António Guterres főtitkár szóvivője.

„A főtitkár emlékeztet, hogy a nemkívánatos személy meghatározás nem alkalmazható az ENSZ személyzetére, és ennek a felvetése a tagállamoknak az ENSZ Alapokmányában foglalt kötelezettségeivel ellentétes” – tette hozzá a szóvivő.

Kapcsolódó írásaink