Külföld

Elrendeltek egy boszorkányt ábrázoló falfestmény eltávolítását

Eltávolítják egy ismert street art művész falfestményét egy skóciai halászfalu egyik kocsmájáról, mert többen panaszkodtak, hogy az alkotás sértő módon ábrázolja a boszorkányságért egykor üldözött nőket – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása pénteken.

Elrendeltek egy boszorkányt ábrázoló falfestmény eltávolítását
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A fenyegető boszorkányt ábrázoló freskó, amely a járókelők felé nyújtja szálkás ujjait, a 19. századi, műemlék státusú Larachmhor Tavern falát fedi a fife-i Pittenweemben.

A fife-i tanács a múlt héten egyhangúlag támogatta a festmény eltávolítását. Az alkotást tavaly halloweenre megrendelő kocsmatulajdonosnak három hónapja van, hogy fellebbezzen a döntés ellen.

Az ügyben illetékes bizottság úgy ítélte meg, hogy a Bobby McNamara néven is ismert Rogue One alkotása nem illeszkedik Pittenweem kikötőjének történelmi hangulatához. Rogue One Glasgow street art szcénájának ismert szereplője.

A művész szerint a munkáját az Óz, a nagy varázsló és a „klasszikus” Disney-boszorkányok ihlették. „Tudom, hogy ez egy furcsa kis falu, és ez egy erős falfestmény – mondta az alkotó –, de én magam is utánajártam az ott meggyilkolt nők történetének, és azt akartam, hogy az emberek beszélgetni kezdjenek erről”.

Skóciában többen követelnek igazságot a reformáció utáni időszakban boszorkányság miatt üldözött emberek ezreinek egy jelenleg zajló társadalmi vita keretében. Nicola Sturgeon előző miniszterelnök tavaly a nemzetközi nőnapon hivatalosan bocsánatot kért amiatt, hogy rengeteg embert kínoztak meg és végeztek ki az 1563-as boszorkánytörvény alapján.

Egy, a faluban felnőtt tanácsos kiemelte: Pittenween soha nem zárkózott el sötét múltjától, de a lakosok szerint ízléstelenség sztereotip mesebeli boszorkányként ábrázolni egy 18. századi falubelit egy falfestményen. Az eltelt három évszázad ellenére a településen még élnek olyan családok, akik családfájukat vissza tudják vezetni az állítólagos „boszorkányokig”.

Egy az üggyel foglalkozó szervezet tudomása szerint a 16. és 17. századi nagy boszorkányüldözések idején körülbelül 350 embert vádoltak meg boszorkánysággal Fife-ban, közülük huszonnyolcat Pittenweemben. A leghíresebb közülük Janet Cornfoot volt, akinek sikerült megszöknie, de később elfogták és visszahurcolták Pittenweembe, ahol a tömeg meglincselte.

Kapcsolódó írásaink