Külföld

Moszkva a lengyel koalíció hadba lépésére készül

A párizsi lengyel nagykövet már hónapokkal ezelőtt világossá tette: ha Ukrajna helyzete válságosra fordul, Varsó csapatai bevonulhatnak az országba

Oroszország a háború szélére sodródott Lengyelországgal és a Baltikummal – állapította meg a Pravda, miután Anders Rasmussen, a NATO volt főtitkára és Volodimir Zelenszkij tanácsadója leszögezte: Varsóban „komolyan fontolóra vennék a háborúba való belépést, és ehhez összehoznák a »hajlandók koalícióját«”, amennyiben a szövetség soron következő, vilniusi csúcstalálkozóján a tagok nem adnak „megfelelő” biztonsági garanciákat Ukrajnának.

Moszkva a lengyel koalíció hadba lépésére készül
Volodimir Zelenszkij ukrán és Andrzej Duda lengyel elnök
Fotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP

Rasmussen jóslata nem légből kapott, hangsúlyozta a lap, arra emlékeztetve, hogy Jan Emeryk Rosciszewski párizsi lengyel nagykövet már egy márciusi interjúban már kilátásba helyezte Varsó intervencióját arra az esetre, amikor Ukrajnát máskülönben vereség fenyegetné.

Lengyelország számos katonája már így is a fronton van – sőt, időnként a mögött is feltűnnek! A Military Watch Magazine e heti riportjában egy amerikai szakértő 20 ezerre becsülte az Ukrajnáért harcoló lengyel önkéntesek számát.

A légiósok Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője szerint kiválóan képzettek, és komoly szerepük volt abban, hogy Artyemovszkot (Bahmut) csak május végére sikerült bevenniük az oroszoknak. Ismert továbbá, hogy néhányan közülük részt vettek a föderáció nemzetközi határain belül elkövetett diverzánsakciókban is.

Nem mellékes körülmény, hogy Ukrajna hamarosan megkaphatja a rég óta vágyott F–16-osokat, ám az ország nem rendelkezik a vadászbombázók kiszolgálásához megfelelő infrastruktúrával. A The Warzone rögtön a háború 2022. február 24-i eszkalálódása után górcső alá vette Kijev légierejének helyzetét és lehetőségeit. A szakportál arra jutott, hogy az ukrán légi támaszpontok nehezen védhetőek, majd ennek kapcsán felidézte Olekszij Honcsarenko, egy ukrán parlamenti képviselő szavait, aki azt mondta:

„Szükség esetén lengyel repülőterekre támaszkodhatunk, ahonnan ukrán pilóták hajtanak végre harci feladatokat.”

Mindehhez érdemes hozzátenni, hogy Makszim Kozickij, a lvivi (lembergi) katonai adminisztráció vezetője bejelentette: hamarosan újra megnyithat a helyi repülőtér, és reményét fejezte ki, hogy annak „biztosításáról az Európai Unió gondoskodik majd”.

Az orosz félelmeket táplálja az is, hogy a lengyel hatóságok egész nyárra korlátozták a polgári lakosság mozgását a határ menti vajdaságokban. Az erről szóló rendelet május 22-én jelent meg, és másnap lépett hatályba. A jogszabály indoklásában Varsó

az állami szolgálatok tisztjei és alkalmazottai, valamint a Lengyel Köztársaság fegyveres erőinek katonái és alkalmazottai biztonságának szavatolására, illetve a Lengyel Köztársaság nemzetközi kötelezettségeinek teljesítésére hivatkozik, külön nevesítve a NATO-t.

Bár adná magát, hogy az intézkedés a Defender Europe 2023 nemzetközi hadgyakorlathoz kapcsolódik, ám az júniusban véget ér, ezért sokan arra a véleményre jutottak, hogy a régió lezárása valójában egészen más célt szolgál. Például leplezni hivatott a lengyelek vagy a „hajlandók koalíciója” intervenciójának előkészületeit.

Kapcsolódó írásaink