Külföld

Brüsszel úszik a szemétben, kiakadtak az ott élők

Nem jött be az új hulladékreform

Brüsszel a közelmúltban életbe lépett hulladékgyűjtési reformmal küszködik – az eddigi eredmények pedig úgy tűnik, nem teszik tisztábbá az utcákat – számolt be a Politico.

Brüsszel úszik a szemétben, kiakadtak az ott élők
Szemét Brüsszelben
Fotó: Facebook

A Brüsszelben élők fokozott elégedetlenségükről számolnak be a közösségi médiában. A hírfolyamokat elárasztják a szemetes utcákról készült fotókkal, és panaszkodnak az új szabályok miatt.

Objektum doboz

„Senki nem jött összegyűjteni a szemetet a környékünkön az adott napon. De valaki a hulladékkezeléstől mégis talált időt arra, hogy egy nappal később eljöjjön, és ezeket a csinos matricákat több tucat be nem gyűjtött szemeteszsákra ragassza” – írta a Twitteren Paul McNally újságíró egy fotóval, hozzátéve, hogy ő és minden szomszédja követte az új naptárt.

Objektum doboz

„Ezekre a zsákokra matricákat helyeznek el, hogy felhívják azon lakosok figyelmét, akik nem tartották be az új szemeteszsák-rendet” – magyarázta Etienne Cornesse, a Bruxelles-Propreté , a hulladékgyűjtésért felelős állami szervezet szóvivője. A matricákon QR-kód található, amely az új naptárt tartalmazó weboldalra vezet.

„A csomagokat 24-48 óráig az utcán hagyjuk, hogy a lakók rájöjjenek a hibájukra… Ennyi idő után jönnek a kukásautóink"

Arra is kötelezik a brüsszeli lakosokat, hogy szerves hulladékaikat hetente egyszer a járda mellett gyűjtött narancssárga zsákokba, vagy egy közös komposztládába tegyék. A minisztérium adatai szerint az ilyen hulladékok a fehér zsákokban lévő általános szemét 40 százalékát teszik ki. (A zacskók más színei továbbra is más típusú újrahasznosítható anyagokhoz használhatók) – írja a lap.

A portál szerint míg néhány más európai város – például Amszterdam, Párizs vagy Ljubljana – a föld alatti vagy föld feletti konténerekbe történő központosított szemétgyűjtési rendszert szorgalmazza, addig Brüsszel továbbra is hírhedt a járdákon felhalmozott, szivárgó, bűzös szemeteszsákokról.

Kapcsolódó írásaink