Külföld

Szenegálban kissé enyhült a feszültség

Kissé enyhült a feszültség vasárnap Szenegálban, ahol 15 ember vesztette életét a három napja tartó, Ousmane Sonko ellenzéki vezető börtönre ítélése hírére kialakult összecsapásokban.

Szenegálban kissé enyhült a feszültség
A biztonsági erők továbbra is mindenütt jelen vannak a fővárosban
Fotó: AFP/John Wessels

Szombaton a főváros, Dakar külvárosából jelentettek összecsapásokat. A főváros több olyan negyedében azonban, ahol csütörtökön és pénteken erőszakos cselekmények zajlottak, nyugalom uralkodott, a belügyminiszter pedig a tüntetések „intenzitásának csökkenését” hangsúlyozta.

Antoine Diome elmondta, hogy a tüntetések kezdete óta mintegy 500 embert vettek őrizetbe. Néhányan közülük politikai csoportokhoz tartoznak, de a többség nem köthető pártokhoz – tette hozzá.

A belügyminiszter szerint Szenegált „okkult erők” támadták meg. „Külföldi befolyás van, és az országot támadás éri – mondta. – Az ország működése szempontjából létfontosságú létesítményeket” vettek célba, hogy káoszt okozzanak – folytatta, különösen egy vízkiemelő üzemet említve.

„Nem fogunk engedni ezeknek a csoportoknak vagy ezeknek a külföldieknek, akik azért jöttek, hogy kifosszák az országunkat” – mondta korábban Mame Mbaye Niang idegenforgalmi miniszter.

A biztonsági erők továbbra is mindenütt jelen vannak a fővárosban, és az előző naphoz hasonlóan a hadsereg is a stratégiai pontok körül állomásozik.

Csütörtök óta számos köz- és magántulajdonú ingatlant, köztük bankokat és Auchan-üzleteket fosztottak ki Dakar külvárosaiban. Egyes utcák az elmúlt két napban lezajlott erőszakos összecsapások nyomait viselik: felgyújtott autók, égett gumiabroncsok és nagyméretű kövek borítják az utakat.

Az Egyesült Államok szombaton aggodalmát fejezte ki az erőszakos cselekmények miatt, és a nyugalom helyreállítására szólított fel.

Pénteken a nemzetközi közösség, a szövetségek képviselői, valamint Sadio Mané, a Bayern München labdarúgó csapat szenegáli csatára önmérsékletre és az erőszak befejezésére szólított fel az országban, amely egykor a nyugat-afrikai stabilitás ritka szigetének számított.

Több közösségi hálózat, köztük a Facebook, a WhatsApp és a Twitter még szombat este is le volt kapcsolva a kormány intézkedése nyomán, amellyel „a gyűlöletkeltő és felforgató üzenetek terjesztését” akarta megakadályozni.

Kapcsolódó írásaink