Külföld

Koszovó szerbek lakta részein kedd reggelre csitultak a kedélyek

Miután hétfőn zavargások voltak Koszovó északi, szerbek lakta településein, elsősorban Zvecan városában, ahol a KFOR több tucatnyi képviselője is megsérült (köztük a Magyar Honvédség tagjai is), az éjszaka és a kedd reggel viszonylagos nyugalomban telt: a szerb és koszovói sajtó szerint Zubin Potok, Zvečan és Leposavić községekből nem érkeztek hírek incidensekről, a KFOR egységeinek számát pedig növelték.

Koszovó szerbek lakta részein kedd reggelre csitultak a kedélyek
Szerb demonstrálók a hétfői tüntetésen, az összecsapásokat megelőzően Zvečan városában, a polgármesteri hivatal előtt
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Erkin Keci

A legújabb konfliktus azt követően tört ki, hogy a közelmúltban önkormányzati választásokat tartottak a szerbek lakta településeken, amelyeket azonban a szerb fél bojkottált. Ennek következtében ezekben a községekben is albán nemzetiségű polgármestereket választott a lakosok nem egész 4 százaléka, akik részt vettek a voksoláson. A szerbek nem ismerik el ezeknek a választásoknak a jogszerűségét, ezért tiltakozásba kezdtek, amikor az így megválasztott polgármesterek el akarták foglalni tisztségüket. A demonstrációk Zvečan városában durvultak el a leginkább, itt hétfőn a tömeg a rend fenntartására kivezényelt KFOR-erőket is megtámadta. Négy embert a nemzetközi erők letartóztattak és át is adtak a koszovói rendőrségnek.

Keddre ismét demonstrációkat hirdettek a szerbek Zvečanban, Zubin Potokban és Leposavićban, követelik a letartóztatottak szabadon bocsátását, a koszovói rendőrség különleges egységeinek visszavonását a szerb többségű településekről, valamint azt, hogy az újonnan megválasztott polgármesterek ne vegyék fel a munkát a szerb községekben. A délelőtti órákban már mindhárom városban összegyűlt a szerb lakosság, egyelőre békésen demonstrálnak.

Zvečan városában a KFOR erői továbbra is jelen vannak a polgármesteri hivatal előtt, a város főutcáját lezárták, a hivatal épületét pedig a koszovói rendőrség különleges osztagai védik. Az újonnan megválasztott polgármester azonban nem jelent meg a hivatalban, hanem egy közeli faluban kezdett el „dolgozni”, miután egyeztetett a KFOR-ral és a koszovói rendőrséggel.

Dragan Nedeljković, Zvečan község ideiglenes igazgatási szervének képviselője a sajtónak nyilatkozva kedden reggel közölte: a letartóztatott szerbeket még nem bocsátották szabadon a koszovói hatóságok, de ígéretet kapott, hogy ez hamarosan megtörténik. Azt is elmondta: a KFOR ígérete szerint a koszovói különleges rendőri erőknek kedden délután 15 óráig vissza kell vonulniuk a szerbek lakta településekről. „Várjuk a 15 órát és azt, hogy kivonuljanak” – mondta a szerb politikus.

Aleksandar Vučić szerb államfő kedden reggel Belgrádban egyeztetett az úgynevezett Ötök (az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország) nagyköveteivel, valamint az Európai Unió belgrádi küldöttségének vezetőjével. A találkozón részt vett Miloš Vučević véderőminiszter és Milan Mojsilović vezérkari főnök is.

A szerb államfő a nap folyamán egyeztet Kína és Oroszország belgrádi nagykövetével is.

Vučić hétfő esti televíziós beszédében felszólította a koszovói szerbeket, hogy ne konfrontálódjanak a NATO-erőkkel, az Ötöket pedig arra, hogy „térítsék észhez” Albin Kurti koszovói kormányfőt.

A hétfői összetűzések kapcsán megszólalt Edi Rama, Albánia miniszterelnöke is, aki a Twitteren üzente meg, hogy Pristinának hallgatnia kell a szövetségeseire, és nem indulhat meg azon az úton, amely Koszovónak kárt okoz. „Ez nem felszólítás, hanem szükséglet” – írta Rama, aki a KFOR-katonák sérüléséért közvetlenül az „agresszorokat” teszi felelőssé. „A történtek ártanak Koszovó megítélésének pótolhatatlan szövetségesei és barátai szemében. Minél tovább tart a veszélyes és szükségtelen konfliktus, annál nagyobb kárt okoz Koszovónak” – közölte Rama.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Négy magyar katona repeszsérüléseket szenvedett

ĀHétfő délután vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecan település polgármesteri hivatalánál a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonáit