Külföld

Jens Stoltenberg: A NATO további hétszáz katonát küld Koszovóba

A NATO-főtitkár elítélte az erőszakot

A NATO további hétszáz katonát küld Koszovóba – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Oslóban.

Jens Stoltenberg: A NATO további hétszáz katonát küld Koszovóba
A NATO-főtitkár elítélte az erőszakot Koszovóban
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Dursun Aydemir

„Úgy döntöttünk, hogy további hétszáz katonát mozgósítunk a nyugat-balkáni műveleti tartalékos erőből, illetve készültségbe helyezzük a tartalékos erők egy újabb zászlóalját, hogy szükség esetén telepíthessük őket” – jelentette ki Stoltenberg sajtótájékoztatóján, miután az előző napi albán–szerb összetűzések során a NATO-vezetésű koszovói békefenntartó erők (KFOR) 30 katonája és 52 tüntető megsérült.

Egy zászlóalj nagyjából 300–1000 fős katonai egységet jelent.

Az olaszországi Nápoly városában működő illetékes parancsnokság a nap folyamán közölte, hogy több, készültségbe helyezett alakulatot küldenek át Koszovóba a KFOR számára erősítésnek.

Stoltenberg elítélte az erőszakot Koszovóban, mondván, hogy „az ilyen támadások elfogadhatatlanok, és véget kell vetni azoknak”.

Figyelmeztetett, hogy a NATO-csapatok „minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy szavatolják a biztonságot Koszovó minden lakója számára”. Egyben sürgette a feleket, gondoskodjanak a feszültség csökkentéséról, és tartózkodjanak „a további felelőtlen cselekedetektől”, illetve térjenek vissza az uniós közvetítéssel zajló, kapcsolatok javítását szolgáló tárgyalásokhoz.

Kapcsolódó írásaink