Külföld

„A nemzeti szuverenitás számunkra itt, Közép-Európában az egyik legfontosabb érték!"

Orbán Viktor miniszterelnök levélben küldte el jókívánságait Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek a Horvát Köztársaság nemzeti ünnepe, a horvát államiság napja alkalmából

„A nemzeti szuverenitás számunkra itt, Közép-Európában az egyik legfontosabb érték. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország az elsők között biztosította feltétel nélküli támogatásáról Horvátország ezirányú törekvéseit, és szintén az elsők között ismerte el az ország függetlenségét" – idézte fel levelében Orbán Viktor.

„A nemzeti szuverenitás számunkra itt, Közép-Európában az egyik legfontosabb érték!"
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hozzátette: Horvátország schengeni csatlakozása hazánk és Közép-Európa számára is egy jelentős, közös történelmi siker. Az európai közösség belső határainak megszűnése számos új lehetőséget teremt kapcsolataink fejlesztésében mind a gazdasági együttműködés, mind polgáraink mindennapi életének vonatkozásában – húzta alá.

Orbán Viktor ugyanakkor rámutatott: a külső schengeni határok megvédése közös felelősséggel is jár. „A déli határvonal védelmében immár szomszédos schengeni tagországokként kell helyt állnunk, és biztosítom, hogy ehhez kormányom kész minden támogatást megadni Horvátország számára" – zárta ünnepi levelét a magyar miniszterelnök.

Kapcsolódó írásaink