Külföld

Szerbia és Horvátország kapcsolata különösen bonyolult

A Szerbia és Horvátország közötti kapcsolatokat sok kérdés, félreértés, nézeteltérés, mély seb és nagy bizalmatlanság terheli – mondta Ana Brnabic szerb miniszterelnök vasárnap Zágrábban, a Szerb Nemzeti Tanács (SNV) közgyűlésén.

Szerbia és Horvátország kapcsolata különösen bonyolult
Ana Brnabic vendéglátójával, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Stipe Majic

Úgy vélte: egyik szerb tisztségviselő zágrábi látogatása, vagy horvát tisztségviselő szerbiai látogatása sem hétköznapi dolog.

Mindazonáltal hozzátette: ő azt szeretné, ha ezek a látogatások olyanok lennének, mint egy rendes munkanap, gyakoribbak és rendszeresebbek, és ne lenne mindegyiknek „negatív vagy ellenséges fennhangja”.

A találkozókat arra kell felhasználni, hogy megvitassák azokat a nyitott kérdéseket, amelyek fontosak a jövő szempontjából mindkét ország állampolgárai és gazdasága számára – fogalmazott.

„A horvátországi szerbek és a szerbiai horvátok azok, akik óriási szerepet játszanak a jobb kapcsolatok és bizalom kialakításában” – mutatott rá.

Jelezte továbbá, hogy azon fognak dolgozni, hogy még ebben az évben sor kerüljön a két ország külügyminisztériumainak politikai egyeztetésére.

Andrej Plenkovic horvát kormányfőnél tett látogatásával kapcsolatban elmondta: a beszélgetés konkrét és konstruktív volt, és bízik a folytatásban. A témák között említette egyebek között a vasúti forgalom helyreállítása Belgrád, Zágráb és Ljubljana között. Ugyanakkor rámutatott: érintettek olyan nyitott kérdéseket is, amelyek nehezek, és érzelmeket váltanak ki, utalva a délszláv háborúra (1991–1995).

A beszéd végén elmondta: a horvátok és a szerbek „több évszázadon keresztül egymásra voltak utalva”.

„Népeink a békének, a stabilitásnak és a jólétnek a garanciái, és a jövőben is annak kell maradniuk Európának ezen a részén” – húzta alá Brnabic, és egyben gratulált Horvátországnak a 2023-ban elért eredményeihez, mint az eurózónához és a schengeni térséghez való csatlakozás.

Plenkovic Twitter-oldalán azt írta: a párbeszédben folytatni kell a nyitott kérdések megoldását, valamint javítani kell a gazdasági, közlekedési és energiaügyi együttműködésen. „Gondoskodunk a szerbiai horvát, valamint a horvátországi szerb kisebbség védelméről” – tette hozzá.

Az SNV negyedik nagy közgyűlésén Horvátország, Szerbia és a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság magas rangú küldöttsége mellett több mint 150 horvát település, város és megye megválasztott szerb kisebbségi képviselői, valamint a horvátországi szerb közösség valamennyi fontos szervezetének, továbbá a kisebbségi és emberi jogi intézményeknek küldöttei voltak jelen.

Kapcsolódó írásaink