Külföld

Irán korszerűsíteni akarja a szíriai légvédelmet

Irán korszerűsíteni akarja Szíria légvédelmét – jelentette hétfőn a félhivatalos iráni Fársz hírügynökség.

Irán korszerűsíteni akarja a szíriai légvédelmet
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Abdulaziz Ketaz

Szaid Hamza Kalandári iráni tábornok a hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a szíriai kormányerőknek ugyan megvan a saját légvédelmük, de Irántól további felszerelést és harcászati korszerűsítést kapnak. A védelmi minisztérium kötelékében szolgáló tábornok szerint az intézkedés célja korlátozni az izraeli légi csapásokat.

Oroszország mellett Irán számít Bassár el-Aszad szíriai elnök legfőbb szövetségesének a 2011 óta dúló polgárháborúban.

A nap folyamán Amír Ali Hadzsizadeh tábornok, az iráni Forradalmi Gárda légvédelmének parancsnoka bemutatta Irán új hiperszonikus ballisztikus rakétáját, amely a tájékoztatás szerint a hangsebesség akár 12 szeresét is el tudja érni. A Forradalmi Gárda pénteken tesztelte az új közepes hatótávolságú harceszközt.

Izrael az utóbbi években számos légi csapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők és az iráni hátszelet élvező libanoni Hezbollah állásaira. Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

Kapcsolódó írásaink