Külföld

Korrupció a NATO főtitkárhelyettesének családjában

A bírósági döntéseket kivétel nélkül tiszteletben kell tartani

Mircea Geoana, a NATO román főtitkárhelyettese is megszólalt, miután sógorát, a romániai Eximbank volt vezérét hat év börtönbüntetésre ítélték vesztegetés elfogadásában való bűnrészesség miatt. Ugyanebben a bűnvádi perben jogerősen hét év, négy hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte pénteken a bukaresti legfelsőbb bíróság Sebastian Vladescu volt pénzügyminisztert – írja a Magyarnemzet.hu.

Korrupció a NATO főtitkárhelyettesének családjában
Sebastian Vladescu
Fotó: AFP/Gerard Cerles

A bírósági döntéseket kivétel nélkül tiszteletben kell tartani és végre kell hajtani − mondta Mircea Geoana az ítélettel kapcsolatban. Hozzátette: feleségével továbbra is az unokáik mellett lesznek, és a családnak felajánlják a szükséges támogatást ezekben a nehéz időkben.

Geoana lánytestvérének férjét, Mircea Costeát a rendőrség keresi, sajtóinformációk szerint az egykori bankigazgató nem tartózkodik az országban.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) csúszópénz elfogadása és befolyással üzérkedés miatt emelt vádat a Sebastian Vladescu exminiszter ellen egy vasúti szakaszok felújításával kapcsolatos szerződés ügyében.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint alapfokon nyolc és fél éves szabadságvesztést róttak ki a volt tárcavezetőre, a legfelsőbb bíróság öttagú testülete azonban elévülés miatt ejtette a befolyással üzérkedés vádját, és hét év és négy hónap börtönre módosította a büntetést.

A DNA 2019 végén állította bíróság elé Vladescut, Costeát és a többi vádlottat. Ezzel egy időben bűnvádi per indult a Swietelsky–Wiebe–Takenaka osztrák konzorcium képviselője, Josef Hornegger ellen, aki beismerte, hogy megvesztegetett több román kormányzati tisztségviselőt, köztük Vladescut is. Az osztrák üzletember vádalkut kötött a DNA-val, a bukaresti törvényszék pedig három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és 1,1 millió euró kifizetésére kötelezte.

Kapcsolódó írásaink