Külföld

Rejtélyes, mire költik a lobbipénz az NGO-k Brüsszelben

Annak ellenére, hogy az Európai Unió vezetése nap nap után ítéli el a tagállamokban zajló korrupciót és a jogállamiságra hivatkozva tartja vissza a forrásokat, arról már jóval kevesebbet beszélnek, hogy több mint tizenkétezer piaci és nem piaci szereplő lobbizik a saját érdekében Brüsszelben – hangoztatta a Híradó.hu-nak adott interjújában Petri Bernadett.

Rejtélyes, mire költik a lobbipénz az NGO-k Brüsszelben
Petri Bernadett: A befolyásvásárlás összetett módszer...
Fotó: Petri Bernadett közösségi oldala

Az átláthatóság jegyében működő uniós adatbázisból csak az derül ki, hogy a multinacionális nagyvállalatok akár évi több millió eurót is elköltenek Brüsszelben, a több mint háromezer NGO esetében pedig még az összeg is rejtély marad, nemhogy azoknak a politikusoknak és tisztségviselőknek a neve, akikkel kapcsolatba léptek – hangoztatta a Híradó.hu-nak adott interjújában Petri Bernadett. Az uniós intézményrendszer jogi szakértője egyebek mellett kifejtette, a befolyásvásárlás összetett módszer.

Nem beszélhetünk klasszikus befolyásvásárlásról, sem arról, hogy valaki piaci felfogásban bevásárolja magát az EU jogalkotási folyamatába – fogalmazott. Itt sokkal inkább puha eszközökről van szó, amelyek lényege, hogy a pénzből olyan kapcsolatrendszert alakítanak ki maguknak, amely alkalmassá teszi őket az ügyek formális és informális befolyásolására – húzta alá a szakértő. A formális kapacitás egy tudásbázis kiépítését jelenti, s ez vonatkozik az uniós szakterületek és az uniós személyi állomány ismeretére és használatára. Azaz tudást és kapcsolatrendszert fejlesztenek – így például egy külföldi konferencia szervezésével információkat lehet nyerni az azon részt vevő uniós intézményi személyzettől, és kapcsolatot is lehet építeni vele, amivel további belső információkra lehet szert tenni – mondta Petri Barnadett.

Kifejtette, sok más mellett az is előírás, hogy egy-egy tisztviselő feladatainak ellátása során nem foglalkozhat olyan üggyel, amelyhez személyes – különösen családi vagy pénzügyi – érdekei fűződnek. Ha ilyen mégis felvetődik, az ellenőrző hatóság felmenti a tisztviselőt a felelősség alól az adott ügyben. De ilyen ellenőrzések csak bejelentés esetén történnek, és ott sem kiegyensúlyozott módon zajlanak – tette hozzá a szakértő.

Kapcsolódó írásaink