Külföld

Svéd kikötő lett a dél-amerikai kokain európai átrakodó központja

Egy dél-svédországi kikötő lett a Dél-Amerikából Európába csempészett kokain átrakodó központja – figyelmeztetett a svéd vámhivatal, miután idén több nagyszabású szállítmányra csaptak le.

Svéd kikötő lett a dél-amerikai kokain európai átrakodó központja
A helsingborgi kikötőben nem volt kellőképpen rendszeres az ellenőrzés, és a kikötő biztonsága is hagyott kívánnivalót maga után
Fotó: AFP/Camille Bas-Wohlert

„Svédország és Helsingborg kikötője lett az európai feketepiacra szállított dél-amerikai kokain átrakodó központja” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Magnus Pettersson, a svéd vámhivatal nemzetközi és szervezett bűnözés elleni részlegének főügyésze.

Az év eleje óta a vámhivatal 867 kilogramm kokaint foglalt le ebben a kikötőben, szemben a 2022 folyamán egész Svédország területén elkobzott, 822 kilogrammal.

„Ez a mennyiség példa nélkül áll a svédországi bűnözés történelmében” – mondta a főügyész.

Az esetek többségében a kábítószert Dél-Amerikából, elsősorban Ecuadorból érkező, gyümölcs- és zöldségszállító konténereket szállító, bérelt hajókon csempészték be az országba.

A helsingborgi kikötőben nem volt kellőképpen rendszeres az ellenőrzés, és a kikötő biztonsága is hagyott kívánnivalót maga után, így alakult ott ki „a kokain szinte szabad áramlása” – mondta az ügyész.

A vámhivatal szerint a svéd és nemzetközi bűnözői hálózatok közreműködésével folyó csempészet felszámolása érdekében minden egyes, Dél-Amerikából érkező és Helsingborgon áthaladó hűtőkonténert ellenőrizni kellett volna. Az elmúlt hónapokban a svéd hatóságok több bizonyítékot találtak arra, hogy a csempészek a kikötői övezetben rakodták ki a drogot, és különböző bűnjeleket is találtak.

További vámtiszteket vonultattak fel a kikötőbe, ennek ellenére kevés embert vettek őrizetbe, legutóbb decemberben két albán állampolgárt, akik 47 kilogramm kokaint vettek át.

Svédországban az elmúlt években elszaporodtak a lövöldözések és a pokolgépes merényletek a kábítószercsempész bandák leszámolásai következtében.

Kapcsolódó írásaink