Külföld

Robert Ficót segítheti a Kuciak-gyilkossági ügy jelenlegi állása

Sajtótájékoztatót tartott Robert Fico, a Smer elnöke a Kuciak-gyilkossággal kapcsolatos perről. A volt miniszterelnök nyilvánosan kiállt a gyilkosság megrendelésével vádolt, de a bíróság által felmentett Marian Kočner mellett.

Robert Ficót segítheti a Kuciak-gyilkossági ügy jelenlegi állása
Robert Fico nyilvánosan kiállt a bíróság által felmentett Marian Kočner mellett
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

Bármennyire is paradoxon, de a Kuciak-gyilkossággal kapcsolatban a közelmúltban meghozott bírósági ítélet akár elő is segítheti Robert Fico választási győzelemről szőtt álmait – írta meg pénteken a pozsonyi Új Szó. A lap arról tudósít, hogy a jelenleg ellenzéki Smer elnöke pénteken sajtótájékoztatót tartott a Kuciak-gyilkossággal kapcsolatos perről. Nyilvánosan kiállt a bűncselekmény megrendelésével vádolt, de felmentett Marian Kočner mellett, illetve súlyos vádakat fogalmazott meg Daniel Lipšic speciális ügyésszel szemben.

Jozef Lenč politológust idézve a lap arról ír, hogy a 2020-as parlamenti választás előtt éppen az ellenzék használta fel a Kuciak-gyilkosság témáját arra, hogy a Smert rossz színben tüntesse fel. Lenč azonban úgy véli, hogy ez a stratégia akár kifizetődő is lehet. A szakértő szerint Ficoék állandóan ismételgethetik, hogy minden, ami 2020 után történt, azért volt, mert a Smert – szerintük igazságtalanul – összefüggésbe hozták a gyilkossággal.

Kapcsolódó írásaink