Külföld

Az EU új migrációs paktuma nem írná elő migránsok kötelező elosztását

Az Európai Unió migrációs és menekültügyi paktuma reformjának tervezetében az Európai Bizottság nem a migránsok kötelező tagországok közötti elosztását, hanem a migráció frontországai számára a többi tagország részéről kötelező szolidaritásvállalást javasol – közölte Anitta Hipper, az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken.

Az EU új migrációs paktuma nem írná elő migránsok kötelező elosztását
A tervezet lényege, hogy a tagállamok segítsék azokat az uniós országokat, amelyek területére, és ezzel az EU területére is a migránsok érkeznek
Fotó: AFP/Federico Scoppa

Az uniós szóvivő a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte, az Európai Bizottság javaslatai alapján a tagállamok jelenleg a kötelező szolidaritás formáiról tárgyalnak.

„A migráció uniós frontországainak szüksége van erre a támogatásra” – fogalmazott Hipper, majd hozzátette: a tárgyalás alatt álló tervezet a többi tagország számára lehetőséget biztosít arra, hogy válasszanak a szolidaritás különböző formái közül.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa „nagyon világosan kijelentette, hogy kötelező szolidaritásról van szó, és ezt mondjuk mi is” – mondta a szóvivő, aki megerősítette: a szolidaritás formáiról még zajlik a vita.

A tervezet nem a migránsok tagállamok közötti kötelező elosztása mechanizmusának bevezetéséről, hanem a szolidaritás kötelező vállalásáról szól – tette hozzá.

Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője a sajtótájékoztatón közölte, az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformtervezetében az olvasható, hogy az unió milyen eszközökkel támogatja a migráció frontvonalában található tagországokat a kihívások kezelésében. A tervezet lényege, hogy a tagállamok segítsék azokat az uniós országokat, melyek területére, és ezzel az EU területére a migránsok megérkeznek – tette hozzá Mamer.

Az EU új migrációs és menekültügyi paktumának részleteit ismerő uniós források szerint az új jogszabály előírná, hogy azok a tagországok, amelyek nem fogadnak be kvóta szerint meghatározott számú, Európába délről és keletről érkező migránst, 22 ezer eurót kellene fizetniük minden egyes bevándorló elutasítása fejében.

Kapcsolódó írásaink