Külföld

„Az uniós vétójog eltörlése de facto a szuverenitás megvonása”

Németország migrációs és pénzügyi politikáját, Oroszországgal szembeni politikáját is kritizálta a lengyel képviselő

Ryszard Legutko, a Jog és Igazságosság európai parlamenti képviselője szerint, ha megvalósulna, amit Olaf Scholz német kancellár európai parlamenti beszédében vázolt, és a vétójogot eltörölnék, az a kis országok és Lengyelország szuverenitásának a végét jelentené – írta a mandiner.hu.

„Az uniós vétójog eltörlése  de facto a szuverenitás megvonása”
Ryszard Legutko szerint katasztrofális Weber tevékenysége a Néppártra nézve
Fotó: MH/Katona László

Ryszard Legutko, a Jog és Igazságosság európai parlamenti képviselője a lengyel sajtóügynökségnek adott interjújában kommentálta Olaf Scholz német kancellár kijelentését, miszerint külpolitikai kérdésekben elvenné a vétójogot a tagállamoktól.

Legutko megállapította: az efféle változások, ha megvalósulnának, nagyon hátrányosan érintenék Lengyelországot.

A lengyel képviselő szerint az olyan országok számára, mint Lengyelország és a kisebb országok, ez de facto a szuverenitás megvonásával érne fel. Nem lenne befolyásuk a stratégiára, és el kellene fogadniuk minden számukra kedvezőtlen megoldást, vagy ha nem fogadják el az ilyen döntéseket, mégis kénytelenek lennének végrehajtani. A lengyel képviselő felidézte: egy ilyen rendszerből kaptak ízelítőt a tagállamok a Fit for 55 esetében, és mint kifejtette, az összes többi, Lengyelországés más országok számára kellemetlen dolog ugyanígy fog átmenni, sőt még könnyebben is.

Legutko szerint a tagállamoknak fel kell tenniük maguknak a kérdést, akarják-e, hogy egy olyan grémium kormányozza őket, amely közismerten katasztrofális hibákat követ el. Az Oroszországgal szembeni politika, a migráció, a pénzügyi politika jó példák erre – sorolta a lengyel képviselő, aki azt is hozzáfűzte, hogy Németország szerinte képtelen az önreflexióra.

Kapcsolódó írásaink