Külföld

A német kancellár megerősítette hazája elkötelezettségét a balti NATO-szövetségesek védelme mellett

Olaf Scholz német kancellár pénteki észtországi látogatásán megerősítette: hazája elkötelezett a balti NATO-szövetségesek védelme mellett egy ellenük irányuló esetleges támadás esetén.

A német kancellár megerősítette hazája elkötelezettségét a balti NATO-szövetségesek védelme mellett
Olaf Scholz: Továbbra is kényes a biztonsági helyzet itt, a Baltikumban, a NATO keleti szárnyán
Fotó: AFP/Wolfgang Kumm

Scholz mindemellett nyitva hagyta azt a kérdést, hogy pontosan hány német katonát készülnek Litvánia területén állomásoztatni egy korábbi ígéret alapján, miszerint egy 3-5 ezer fős dandárt küldenek a balti országok védelmére.

„Továbbra is kényes a biztonsági helyzet itt, a Baltikumban, a NATO keleti szárnyán” – jelentette ki a szociáldemokrata politikus észt, lett és litván hivatali kollégái oldalán.

„Hogy ismételten világossá tegyük: készek vagyunk minden négyzetcentiméternyi NATO-területet megvédeni bármilyen támadással szemben” – hangoztatta Scholz. Mint mondta, a szükséges lépéseket előkészítették. „A német hadsereget következetesen Közép- és Észak-Európa védelmére alakítjuk át” – tette hozzá.

Scholz mindemellett arról biztosított mindenkit, hogy az Ukrajnának szállított német fegyvereket nem fogják bevetni Oroszország területén.

A német hadsereg 2022 őszétől fogva tartja készenlétben a Vorpommern nevű dandárt Litvánia védelmére. Ugyanakkor Litvániában eddig mindössze egy harcálláspontot építettek ki, amelyben mintegy 20 katona teljesít szolgálatot. A létesítmény arra szolgál, hogy ott fegyvereket és egyéb hadfelszerelést tartsanak készenlétben. Szükség esetén így tíz napon belül képesek átvezényelni a katonákat Németországból. Ezenfelül további 760 német katona szolgál Litvánia területén egy német vezetésű NATO-harccsoportban.

Kapcsolódó írásaink