Külföld

Macron: Franciaországot a civilizálatlan erőszak veszélye fenyegeti

Többek között a francia elnök népszerűtlen nyugdíjreformja miatt is tüntetnek

Emmanuel Macron francia elnök arra figyelmeztetett, hogy Franciaország „civilizálatlan folyamattal” néz szembe – közölte egy kormányzati forrás egy ápolónő és három rendőr erőszakos halálát, valamint a választott tisztségviselők elleni sorozatos támadásokat követően - számolt be az esetről a France 24.

Macron: Franciaországot a civilizálatlan erőszak veszélye fenyegeti
„Nem tűrhetjük ezt a megalkuvást az alapelveink tekintetében. Nincs legitim erőszak, sem szóbeli, sem pedig fizikális” – mondta Emmanuel Macron
Fotó: ANP MAG/ANP via AFP/Remko de Waal

„Nem tűrhetjük ezt a megalkuvást az alapelveink tekintetében. Nincs legitim erőszak, sem szóbeli, sem pedig fizikális” – mondta Macron a minisztereknek a kabinet ülésén.

„Felülről lefelé kell dolgoznunk, hogy ellensúlyozzuk ezt a civilizálatlan folyamatot” – tette hozzá a Le Parisien című napilap.

Macron „rendre hívta fel a társadalmat” – mondta a Le Parisiennek név nélkül egy, az elnökhöz közel álló személy, hozzátéve, hogy „nem csak a politikusok a felelősek” az erőszak visszaszorításáért.

Macronnak csütörtökön az észak-franciaországi Roubaix-ba kellett volna utaznia, hogy lerója kegyeletét három rendőr előtt, akik egy alkohol és kábítószer hatása alatt álló férfival történt vasárnapi autóbalesetben vesztették életüket.

Az e heti erőszakos cselekmények után tisztségviselők elleni támadásokat is elkövettek, az egyik ilyennek egy nyugat-franciaországi polgármester esett áldozatul, aki lemondott, miután felgyújtották a házát.

A feltételezések szerint a Saint-Brevin-les-Pins városában a menedékkérők befogadására szolgáló központ ellenzői gyújtották a tüzet.

Más tisztségviselők, köztük parlamenti képviselők választókerületi irodáit politikai indíttatásból rongálták meg a Macron népszerűtlen nyugdíjreformja miatti heves tiltakozások közepette.

Kapcsolódó írásaink