Külföld

Fagyasztásos módszerrel tervezik megmenteni az olaszországi áradásokban elázott értékes könyveket

A múlt heti áradások miatt szerdán nemzeti gyáznapot hirdettek Olaszországban

Fagyasztásos módszerrel tervezik megmenteni a Emilia-Romagna régióbeli Forli városi könyvtárának azon könyveit, amelyek a múlt heti észak-olaszországi áradások áldozatául estek.

Fagyasztásos módszerrel tervezik megmenteni az olaszországi áradásokban elázott értékes könyveket
Az árvíz miatt a turisták és a lakosok védőfelszerelésben, fapallókon kénytelenek közlekedni a Szent Márk téren, amely Velence egyik legalacsonyabban fekvő területe
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

A múlt heti áradások, melyek legalább tizenöt ember halálát okozták, Forli település 550 éves könyvtárának sem kíméltek meg: a beáramló víz egyebek mellett értékes kéziratokat és antik köteteket áztatott el. Megmentésükre sietett az egyébként mélyfagyasztott élelmiszerekkel foglalkozó Orogel nevű cég, melyet a városi könyvtár vezetői kértek fel a könyvek lefagyasztására, hogy aztán kiolvasztással és megszárítással megmenthessék az értékes köteteket.

„A frissen leszedett gyümölcsöt és zöldséget –25 Celsius-fokon szoktuk lefagyasztani, de nem hittük volna, hogy ez a gyors eljárás egyszer az irodalmunk számára is hasznos lehet” – nyilatkozta Bruno Piraccini, az Orogel igazgatója. Mint elmondta, egyelőre nem tudják, pontosan hány kötetet kell kezelésbe venniük, a tervek szerint egyelőre két fagyasztócellát terveznek e célra felhasználni, melyek kétéves időtartamra állnak majd rendelkezésre.

A múlt héten lezúduló ár következtében a könyvek mellett a bolognai Villa Spada kertjét és a város középkori múzeumát is károk érték, de a Santa Maria del Monte-i bencés kolostorban is összeomlottak épületrészek, a kapucinus rend bagnacavallói múzeumában pedig hat freskó károsodott meg.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter elmondta, hogy hozzálátottak a károk felméréséhez a katasztrófa sújtotta régióban, hogy aztán hatékony akciótervvel állhassanak elő. Giorgia Meloni olasz kormányfő közölte, hogy a kormány minden olaszországi múzeumi belépőjegy árát egy euróval (374 forint) megemeli, az ebből befolyó összeget pedig az árvíz sújtotta Emilia-Romagna kulturális kincseinek restaurálására fordítják majd.

A múlt heti áradások miatt szerdán nemzeti gyáznapot hirdettek Olaszországban. Ezzel együtt elkezdődött a halálos áldozatok temetése, de több mint húszezren nem tudtak még visszatérni otthonaikba, hatszáznál több út és országút járhatatlan, továbbá sok ezerre teszik a földcsuszamlások számát.

Kapcsolódó írásaink