Külföld

Államosították az ukrán elnök feleségének luxuslakását és az ukrán oligarchák vagyonát a Krím félszigeten

A jelentések szerint több mint 130 ingatlant koboztak el

A krími parlament egyhangúlag megszavazta az ukrán oligarchák és politikusok félszigeten található vagyonának államosítását – jelentette szerdán a RIA Novosztyi hírügynökség, számol be az Oroszhírek.hu.

Államosították az ukrán elnök feleségének luxuslakását és az ukrán oligarchák vagyonát a Krím félszigeten
Fotó: NorthFoto

A vagyontárgyak között van egy lakás, amely Olena Zelenszkának, az ukrán elnök feleségének a tulajdona – jelentette be Szergej Akszjonov krími kormányzó a Telegramon.

A jelentések szerint több mint 130 ingatlant koboztak el, köztük egy mozit, gyárakat, bevásárlóközpontokat, borászatokat és banki struktúrákat.

Tavaly februárban a krími parlament is megszavazta az ukrán politikusok és oligarchák mintegy 500 ingatlanának államosítását.

Zelenszka háromszobás luxuslakása a Fekete-tenger partján, Jalta üdülőváros közelében található, becslések szerint 62 millió rubelt ér (272 millió HUF). Egy iparmágnástól vásárolták meg még 2013-ban valamivel kevesebb mint 13 millió rubelért. Miután Zelenszkij 2019 áprilisában megnyerte az elnökválasztást, a Reuters arról számolt be, hogy az ingatlanért fizetett ár legalább 50 százalékkal alacsonyabb volt a piaci árnál.

A lefoglalások válaszul érkeztek arra a tavaly Ukrajnában bevezetett törvényre, amely legálissá teszi az orosz állampolgárok és vállalkozások vagyonának kártalanítás nélküli elkobzását. Augusztusban Kijev több mint 900 orosz tulajdonú ingatlan elkobzását hagyta jóvá az országban, állítólag 765 millió dollár értékben.

Oroszország az ukrajnai katonai művelet kezdete óta több milliárd dollár értékű állami és magánvagyonát befagyasztották vagy elkobozták a nyugati országokban. Az Egyesült Államok és uniós szövetségesei azóta keresik a módját, hogy a vagyontárgyakat Ukrajnának adják át az újjáépítéshez.

A Krím félsziget 2014-ig Ukrajnához tartozott, amikor is népszavazás során az elszakadás mellett döntött, és újraegyesültek az Oroszországi Föderációval, miután a nyugati támogatású Majdan-puccs következtében megdöntötték a demokratikusan megválasztott kijevi kormányt.

Az államosított vagyontárgyak, köztük Zelenszka lakásának eladásából származó nyereséget az ukrajnai katonai műveletben elesett katonák családjainak megsegítésére fogják fordítani – idézte Vlagyimir Konsztantyinovot, a krími parlament elnökét az orosz TASZSZ hírügynökség.

Kapcsolódó írásaink