Külföld

A járvány idején csaknem félmillióval csökkent New York város lakossága, negyedük Floridába költözött

Ugyanakkor San Francisco lakossága ennél nagyobb mértékben csökkent, a járvány idején polgárai 7,5 százaléka hagyta ott a kaliforniai várost

Az Egyesült Államok legnagyobb városa, New York elveszítette lakossága több mint öt százalékát, 468 ezer embert 2020 áprilisa és 2022 júliusa között – derül ki az amerikai adatnyilvántartó hivatal (US Census Bureau) új összegzéséből.

A járvány idején csaknem félmillióval csökkent New York város lakossága, negyedük Floridába költözött
A New York-i kínai negyed egyik utcája
Fotó: Getty Images via AFP/Getty Images North America/Spencer Platt

A nagymértékű lakosságvesztés ellenére New York továbbra is messze a legnépesebb amerikai város mintegy 8,3 millió lakossal. Második helyen Los Angeles áll 3,8 millió, a harmadikon pedig Chicago 2,6 milliós népességgel a 2022. júliusi felmérés szerint. Mindkét város veszített lakosságából 2020 tavasza óta, de ez a hivatalos adatok szerint nem érte el a 100 ezret.

Az Egyesült Államok öt legnagyobb településének listáján még szerepel a Texas állambeli Houston, ahol 2022 júliusában 2,3 millió ember élt, ami azt jelenti, hogy a járvány első évében elveszített lakosságát 2022 közepére vissza tudta szerezni. Az Egyesült Államok ötödik legnagyobb városa az Arizona állambeli Phoenix több mint 1,6 millió lakosával.

A nagyvárosok lakosságvesztése a járvány első éveiben volt a legnagyobb – derül ki az szövetségi adatnyilvántartó összegzéséből.

Az Egyesült Államok szövetségi államai közül a legtöbben Floridát veszik célba új lakóhelyként. Az ország délkeleti, óceánparti államába a járvány kezdete óta 655 ezer ember költözött át az ország különböző részeiből. A floridai közlekedési hivatal szerint 124 ezren New York-i rendszámtáblájukat cserélték le az új lakóhelyüknek megfelelőre.

Kapcsolódó írásaink