Gazdaság

Az unió korlátozza többek között a kávé és a csokoládé forgalmát

Jövő évtől csak ellenőrzött, „erdőbarát” gazdaságból érkezhetnek bizonyos termékek Európába

Az olyan termékek, mint a kávé, a fa és a pálmaolaj 2024-től csak akkor értékesíthetők az EU-ban, ha olyan gazdaságból származnak, amelyek 2020 után nem károsították vagy vágták ki az erdőket. A szabályok az olyan feldolgozott termékekre is vonatkoznak, mint a csokoládé, a nyomtatott papír vagy a bútorok. Azok, akik nem tartják be az előírásokat, súlyos bírságra számíthatnak, amely az EU-ban elért éves forgalmuk legalább négy százalékát teszi ki – írja az osztrák Kronen Zeitung.

A lap szerint a rendelkezés célja az esőerdők irtásának visszaszorítása. Az Európai Parlament szerint az 1990 és 2020 közötti erdőirtás tíz százaléka az uniós fogyasztók számlájára írható.

A vállalatoknak a jövőben átláthatósági nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy 2020. december 31. után nem irtottak ki vagy károsítottak erdőt a termékük előállításához, ha az EU-ban akarják értékesíteni azokat. Svenja Schulze német fejlesztési miniszter mérföldkőnek nevezte a törvényt. Azt is mondta: „Fogyasztásunkkal mi, európaiak is hozzájárulunk az erdőirtáshoz Afrikában, Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában. Ezzel a lépéssel különösen a kistermelőket ösztönözzük arra, hogy erdőirtás nélkül termeljenek, és ezt bizonyítsák.”

Akik nem tartják be a szabályokat, súlyos bírságra számíthatnak, amely az EU-ban elért éves forgalmuk legalább négy százalékát teszi ki. A szabályok az olyan feldolgozott termékekre is vonatkoznak, mint a csokoládé, a nyomtatott papír vagy a bútorok.

Kapcsolódó írásaink