Külföld

Peking: Meg kell teremteni a béketárgyalásokhoz szükséges feltételeket

Li Huj látogatása Ukrajnában és az érintett országokban azt mutatja, hogy országa elkötelezett a béke és a tárgyalások előmozdítása mellett

Kína folytatja Ukrajna humanitárius támogatását, egyúttal sürgeti az ukrajnai válságban érintett feleket, teremtsék meg a béketárgyalásokhoz szükséges feltételeket – áll a kínai külügyminisztérium csütörtöki közleményében, melyet nem sokkal Li Huj, a kínai kormány eurázsiai különmegbízottja Kijevben folytatott egyeztetései után tettek közzé.

Peking: Meg kell teremteni a béketárgyalásokhoz szükséges feltételeket
Peking: Meg kell teremteni a béketárgyalásokhoz szükséges feltételeket
Fotó: HANDOUT / UKRAINIAN FOREIGN MINISTRY PRESS-SERVICE / AFP

„Nem létezik csodagyógyszer az ukrajnai válság megoldására, a feleknek – a háború lezárása érdekében – maguknak kell megteremteniük a békemegbeszélésekhez szükséges feltételeket” – szögezte le a tárca.

A külügyminisztérium részéről hangsúlyozták, hogy Peking továbbra is sürgeti a nemzetközi közösséget, igyekezzenek megtalálni „a legnagyobb közös nevezőt” az ukrajnai válság lezárásához, hozzátéve, hogy Kína maga is erőfeszítéseket tesz a béke mielőbbi helyreállításáért.

Li Huj szerdán találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, a tárca bejelentése szerint pedig megegyeztek abban, hogy a két ország folytatja a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést.

Kulebával folytatott egyeztetésében a különmegbízott Kína részvételének fontosságát hangsúlyozta a háború lezárását célzó békeerőfeszítésekben. Kuleba kiemelte, hogy Ukrajna nem fogad el olyan javaslatokat, amelyek területeinek elvesztését vagy a konfliktus befagyasztását eredményeznék.

Li Huj, Peking volt oroszországi nagykövete személyében a háború kezdete óta először látgatott magas rangú kínai diplomata Ukrajnába. A különmegbízott ezt követően a tervek szerint Lengyelországba, Franciaországba, Németországba, végül pedig Oroszországba megy.

A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint Li Huj látogatása Ukrajnában és az érintett országokban azt mutatja, hogy országa elkötelezett a béke és a tárgyalások előmozdítása mellett.

Kapcsolódó írásaink