Külföld

Titokban a lengyelek is a tűzszünet felé nyomják Zelenszkijt

Amerikai hírszerzési források szerint Varsó és a balti államok egyre inkább csak a szavak szintjén harciasak, valójában nekik is kezd elegük lenni a háborúból

Dacára a harcias retorikának és az Ukrajna melletti, demonstratív kiállásnak, Lengyelország és a balti államok egyre kevésbé támogatják Kijev háborús terveit – derült ki Seymour Hersh amerikai újságíró legújabb cikkéből. A veterán oknyomozó hírszerzési adatokra alapozott megállapítása szerint Varsó titokban igyekszik nyomást gyakorolni Volodimir Zelenszkijre a konfliktus mielőbbi lezárása érdekében, de az elnök egyelőre hajthatatlan.

Titokban a lengyelek is a tűzszünet felé nyomják Zelenszkijt
Volodimir Zelenszkij és Andrzej Duda
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

Hersh szerint a lengyel politika színeváltozásának két oka van: az egyik az ukrán menekültáradat, amely elsősorban Lengyelországot és a Baltikumot terheli meg. Másfelől az orosz hadsereg gyenge teljesítménye láttán Varsó kezdeti félelmei elszálltak.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) lehallgatási és egyéb adatai szerint a lengyel vezetés „csendben sürgette Zelenszkijt, hogy találjon módot a háború befejezésére – ha kell, akár lemondások árán is –, és engedje, hogy végre kezdetét vehesse a nemzet újjáépítésének folyamata”

– fogalmazott az újságíró.

Miközben tehát a lengyelek időről időre bírálják a magyar kormányt a békepárti politikája miatt, a titkosszolgálati források szerint nekik is kezd elegük lenni az egyelőre végeláthatatlan háborúból. Sőt, már tavaly felröppentek hírek arra vonatkozóan, hogy Varsó gőzerővel készül az ukrán újjáépítés hasznainak lefölözésére.

Érdemes felidézni, a Napi.hu 2022 októberben azt írta: a Pekao S.A. bankbecslése szerint a szomszédjában zajló háború utáni ukrajnai újjáépítés összesen 190 milliárd zloty bevételt hozhat a lengyel vállalatoknak, ami nagyjából az ország GDP-jének 3,8 százaléka. Varsó állítólag azt is el szeretné érni, hogy az újjáépítést és az ezzel kapcsolatos beruházásokat koordináló ügynökség központja Lengyelországban legyen.

Visszatérve Hersh cikkére, az oknyomozó jelezte, hogy az ukrán vezetés egyelőre hajthatatlan, s ez valószínűleg így is marad, amíg Washington feltétel nélküli bizalmát és támogatását élvezi. Ennek – mármint a bizalom – megalapozottsága ugyanakkor szerinte megkérdőjelezhető, hiszen a Washington Post által nyilvánosságra hozott, titkos amerikai hírszerzési dokumentumok arról tanúskodnak, hogy Zelenszkij időnként a Fehér Ház háta mögött cselekszik. Erről számos feljegyzés készült, de az Ovális Irodában ezeket rendre félresöprik – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink