Külföld

Elözönlötték a gazdák Újvidék központját

Megmozdult az egész Vajdaság

Az újvidéki gazdák az utcán maradnak, amíg nem teljesítik a követeléseiket. Az érintettek több vajdasági település belterületére is felvonultak traktoraikkal.

Elözönlötték a gazdák Újvidék központját
Úton lévő mezőgazdasági gép (Képünk illusztráció)
Fotó: MH/Purger Tamás

Az Újvidéken tüntető gazdák bejelentették, mindaddig az utcán maradnak, amíg nem teljesítik a követeléseiket – írta meg kedden a Vajdaság Ma. Mint a cikkből kiderül, a településen jelenleg nincs útzárlat, az Újvidéki Vásár főbejáratánál mintegy félszáz mezőgazdasági erőgép parkol.

A hatalmas járművek nem akadályozzák a forgalmat – míg azok, akik később érkeznek és már nem lesz számukra hely, átvonulnak a város központjában lévő báni palota épülete elé – írja a hírportál.

Vajdaságban még Szabadkán, Zomborban és Nagykikindán is tiltakoznak a gazdák. A szervezők elmondása szerint a vajdasági városokból Újvidékre érkezőknek nem gyűlt meg a bajuk a rendőrökkel. A polgárok Kiszács és Újvidék között több rendőrjárőrrel is találkoztak, akik a forgalmat irányították. A rendőrség Szabadkán rövid időre megállította a tüntetés résztvevőit.

Az ópazovai gazdák egy csoportja Belgrád felé tartott, de megállították őket, ezért Újvidék felé vették az irányt. A lap arra emlékeztet, miután tegnap kudarcba fulladt a tárgyalásuk a szerb kormánnyal, a gazdák úgy döntöttek tüntetni kezdenek Kragujevacon, Kruševacon, Újvidéken, Pancsován, Szabadkán, Csentánál is.

Az érintettek a fennmaradásukért küzdenek, ezért nagyon elszántak. Legnagyobb bajban az állattenyésztők vannak, de a növénytermesztőkre is nehéz időszak vár, mert a búza beígért felvásárlási árából nem tudják az évet túlélni.

Kapcsolódó írásaink