Külföld

Török választások: menesztik-e Erdogant a szavazók?

Mintegy 192 ezer szavazóhelyiséget alakítottak ki, amelyekben 60,7 millió választásra jogosult állampolgár adhatja le szavazatát

Köztársaságielnök- és parlamenti választásokat tartanak vasárnap Törökországban.

Török választások: menesztik-e Erdogant a szavazók?
Török választások – Vasárnap elnök- és parlamenti választásokat tartanak Törökországban
Fotó: AFP/Sidar Can Eren

Az elnökválasztáson Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő két kihívóval néz szembe. A felmérések szerint az esélyesebb, Kemal Kilicdaroglu 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke. A másik, Sinan Ogan volt jobboldali parlamenti képviselő esélyei a felmérések szerint messze elmaradnak vetélytársaiétól. Csütörtökig volt egy harmadik kihívója is, Muharrem Ince, de ő visszalépett, egyébként szintén alacsony támogatottsággal bírt.

Mindegyik elnökjelölt mögött egy pártszövetség áll, nem csupán párt. Erdogant a Nép Szövetsége, Kilicdaroglut a Nemzet Szövetsége, míg Ogant az Atya Szövetsége támogatja.

Amennyiben a május 14-i elnökválasztáson egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát plusz egy voksot, akkor két héttel később, május 28-án második fordulót is tartanak.

Törökországnak az állami statisztikai hivatal legfrissebb, 2023 februárjában közölt adatai szerint csaknem 85,3 millió lakosa van.

Május 14-re mintegy 192 ezer szavazóhelyiséget alakítanak ki, amelyekben 60,7 millió választásra jogosult állampolgár adhatja le szavazatát.

Voksolásra helyi idő szerint reggel 8 órától (közép-európai idő szerint 7 órától) 17 óráig (közép-európai idő szerint 16 óráig) lesz lehetőség.

A külföldön élő és a választásokra regisztrált törökök számára április 27. és május 9. között volt lehetőség a szavazólapok leadására. A 3 millió 416 ezer választásra jogosult közül a legnépesebb diaszpóra Németországban él: 1 millió 501 ezer választót tartanak ott nyilván. A központi választási bizottság elnöke, Ahmet Yener pénteken azt mondta, hogy a nem végleges eredményeket még a választások napján, tehát vasárnap kihirdetik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom