Külföld

Török választások: Visszalépett az egyik ellenzéki elnökjelölt

Röviddel a május 14-i török elnök- és parlamenti választások előtt Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő kihívóinak egyike, Muharrem Ince csütörtökön visszalépett a jelöltségtől.

Török választások: Visszalépett az egyik ellenzéki elnökjelölt
Muharrem Ince csütörtökön visszalépett a jelöltségtől
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Mustafa Ciftci

Ezzel kettőre csökkent az ellenzéki elnökjelöltek száma. A legesélyesebb jelölt maga az államfő, Erdogan, illetve Kemal Kilicdaroglu, a legfőbb ellenzéki tömörülésnek, a kemalista Köztársasági Néppártnak (CHP) az elnöke.

Az utóbbi napokban korrupciós vádak merültek fel Muharrem Incével szemben, illetve kompromittáló képek jelentek meg vele kapcsolatban. Az 59 éves politikus mindazonáltal koholt vádakról, hamisított felvételekről beszélt, valamint arról: nem akarja, hogy a Kilicdaroglu mögött álló tömörülés őt hibáztassa egy esetleges választási kudarcért.

Felmérések szerint Muharrem Ince, a Hazafias Párt jelöltje egy számjegyű eredményre számíthatott volna. Ince, aki főleg a protestszavazók és a fiatalok körében népszerű, a 2018-as elnökválasztáson – akkor még a CHP színeiben – alulmaradt Erdogannal szemben. Bírálói szerint Ince választási részvétele rontott volna Kilicdaroglu mostani esélyein.

Erdogan sajnálkozását hangoztatta választási ellenfele visszalépése miatt.

A Metropoll közvélemény-kutató cég felmérése szerint Ince a szavazók 1,2, míg Erdogan 44, Kilicdaroglu pedig 46 százalékának támogatását élvezi. A hivatalban lévő elnök másik kihívója, Sinan Ogan, egy radikális jobboldali pártszövetség jelöltje a voksok mintegy 2,6 százalékára számíthat.

Amennyiben az első fordulóban a jelöltek egyike sem tudja megszerezni a voksok több mint felét, akkor május 28-án második fordulót kell tartani.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom