Külföld

Vizsgálják át a migránsokat a határon!

Ezt javasolja a német mezőgazdasági miniszter, ki hangot adott a migrációs politikával kapcsolatos aggályainak

Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter azt javasolja, hogy az Európai Unióba érkező menedékkérők kérelmeit már az EU külső határain vessék alá előzetes átvilágításnak.

Vizsgálják át a migránsokat a határon!
A német mezőgazdasági miniszter a migránsok határon történő átvizsgálását javasolja
Fotó: BRITTA PEDERSEN / DPA / AFP

A zöldpárti Cem Özdemir, aki maga is török bevándorlók gyermeke, a Neue Osnabrücker Zeitung című német napilapban szerdán megjelent interjúban kiemelte, hogy mielőbb tudni kell, ki lép be az Európai Unió területére, és meg kell vizsgálni, meddig akar itt tartózkodni.

Azokat az országokat kiemelt figyelemmel kell kísérni, ahonnan az érkező menedékkérők nagy eséllyel az EU területén maradnak - mondta a miniszter, hozzátéve hogy az európai szolidaritás nevében ezeket az embereket tovább kell küldeni azon tagállamok valamelyikébe, amelyek részt vesznek a menedékkérők szétosztási rendszerében.

„Ha azt akarjuk, hogy az Európai Unió közösen cselekedjen, akkor a déli tagállamokat nem hagyhatjuk magukra” - közölte Özdemir.

Özdemir hangot adott a német migrációs politikával kapcsolatos aggályainak, kiemelve a németországi török közösséget.

„Szeretném, ha sikerülne a külföldiekből állampolgárokat csinálni, amennyiben beszélik a nyelvünket, elismerik az alapvető törvényeinket, és itt is dolgoznak. Ebben az esetben ide tartoznak. De továbbra is az a helyzet, hogy a Németországban török szülőktől született gyermekek jelentős része nem kapja meg az állampolgárságot. Így még mindig csak hazai külföldieket teremtünk” - jelentette ki Özdemir.

A mezőgazdasági miniszter szerint Németország migrációs politikája miatt a török közössége egy része Recep Tayyip Erdogan török államfővel szimpatizál.

„Ha elég sokáig mondod az embereknek hogy nem tartozol ide, akkor úgy is fognak viselkedni” - szögezte le Özdemir.

Kapcsolódó írásaink