Külföld

Veszélyes manőverekkel tartóztatott fel egy NATO-repülőt egy orosz vadászgép a Fekete-tenger felett

A körülményeket a román és lengyel hatóságok az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséggel közösen vizsgálják

Az incidens miatt a Román Légierő két harci gépét, valamint a Spanyol Légierő két légrendészeti repülőjét is készenlétbe helyezték – írta meg a Szeretlekmagyarorszag.hu.

Veszélyes manőverekkel tartóztatott fel egy NATO-repülőt egy orosz vadászgép a Fekete-tenger felett
Képünk illusztráció
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Stringer

Május 5-én délután egy orosz vadászgép tartóztatott fel egy lengyel NATO-repülőgépet a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben Románia légterétől kb. 60 kilométerre keletre – számolt be róla közleményében a román védelmi minisztérium, amelyről a Szeretlekmagyarorszag.hu is írt.

A Szuhoj Szu–35 típusú gép agresszív és veszélyes manővereket hajtott végre a lengyel gép közelében, az így keletkezett turbulencia miatt a lengyel gép pilótája majdnem elvesztette az irányítást az L–410 Turbolet típusú gép felett.

A pilótának végül sikerült biztonságosan leszállnia a Mihail Kogălniceanu román nemzetközi repülőtéren, a személyzet tagjai közül senki sem sérült meg. Az incidens miatt a Román Légierő két harci repülőgépét, valamint a Spanyol Légierő két légrendészeti repülőjét is készenlétbe helyezte a spanyolországi Torrejonban található NATO Kombinált Légi Műveleti Központ.

Az ügy körülményeit a román és lengyel hatóságok az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséggel közösen vizsgálják. A román védelmi tárca tájékoztatása szerint az orosz gép agresszív viselkedésével valószínűleg provokálni akarta a Lengyel Határőrséghez tartozó gépet, amely a Frontex utasítására végzett megfigyelést a nemzetközi légtérben – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink