Külföld

Felrobbantották Zahar Prilepin orosz író, politikai aktivista autóját

A merénylet a Nyizsnyij Novgorodi területen egy autópályán történt, a sofőr meghalt, Prilepin megsebesült, Zaharova reagált

„A robbanás az autópályán történt a Borszkojei járásban, a mentők, a rendőrség és a Nyomozó Bizottság a tragédia helyszínére tartanak” – írta meg a Ria Novosztyi hírügynökség.

Felrobbantották Zahar Prilepin orosz író, politikai aktivista autóját
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Russian Foreign Ministry Press O

Közben a politikus sajtószolgálata azonban azt közölte a hírügynökséggel, hogy Prilepin jól van, és egyelőre nem derült ki, hogy mi történt Nyizsnyij Novgorodban – olvasható az oroszhirek.hu-n.

Nem sokkal a közlemény után Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Telegram-bejegyzésben reagált a robbantásra, és úgy vélte, azért nyugati országokat – köztük az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát – terheli a felelősség. „Washington és a NATO egy újabb terrorista sejtet táplál - a kijevi rezsimet” – írta a szóvivő.

Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának támogatása miatt Prilepin 2022 februárja óta szerepel az EU szankciós listáján.

A fegyveres konfliktus kezdete óta több háborúpárti orosz közéleti személyiség ellen is merényletet követtek el. Augusztusban a gépkocsijába rejtett pokolgép végzett Darja Dugina újságíróval, Alekszandr Dugin filozófus lányával Moszkva környékén egy autópályán, míg egy hónappal ezelőtt egy szentpétervári kávézóban történt robbanás, ahol 32 ember megsebesült, és életét vesztette Vladlen Tatarszkij orosz haditudósító és blogger.

Kapcsolódó írásaink