Külföld

Világháborúhoz vezetne egy Putyin elleni merénylet

Drónokkal akarták meggyilkolni az orosz elnököt az ukránok

Esélytelen, hogy egy olyan olcsó megoldással likvidálják a világ legvédettebb emberét, mint amiről az ukránok beszélnek – ezt mondta az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója. Horváth József szerint az amerikaiak sem tanácsoltak támadásokat orosz személyek ellen, mert az a háború eszkalációjához vezethetne – számolt be a Magyar Nemzet.

Világháborúhoz vezetne egy Putyin elleni merénylet
Ahogy az nemrég kiderült, már az is világháborút robbanthatna ki, ha valamelyik állam a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsa szerint letartóztatná az orosz elnököt
Fotó: AFP/Sputnik/Aleksey Babushkin

Jurij Romanenko ukrán aktivista azt állította Bildnek, hogy információkat kaptak arról, hogy Putyin a rudnevói ipari parkba utazott.

„Ennek megfelelően kamikaze drónunk felszállt, átrepült az Orosz Föderáció összes légvédelmén, és nem messze az ipari parktól lezuhant” – állította az aktivista, aki azt is elmondta, hogy a drón fedélzetén 30 darab, összesen 17 kilogramm robbanóanyag volt. Bár a moszkvai körzetben valóban több drónt is találtak az elmúlt időszakban, egyik roncs közelében sem fedeztek fel robbanótölteteket.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy gyakorlatilag bármilyen drónra fel lehet szerelni robbanóanyagot akár házilag is, az azonban esélytelen, hogy „egy olyan dróntámadás során sikeres merényletet végezzenek el a világ legjobban védett emberével szemben”.

Horváth József a portálnak felidézte, hogy bár az utóbbi hónapokban többször is azt hangoztatták az ukránok, hogy olyan támadásokat hajtanának végre orosz személyek és objektumok ellen, amelyek jelzésértékűek lennének a világban, a szövetségesek ezt nem helyeselték.

„Ezzel kapcsolatban azokat a híreket is kiszivárogtatták, hogy az amerikaiak lebeszélték őket, nem javasolták, hogy ilyen támadásokat hajtsanak végre, tekintettel arra, hogy az a háború eszkalációjához vezetne – különösképpen, ha Putyin elnök ellen egy merényletet követnének el” – fogalmazott lapunknak az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

Ahogy az nemrég kiderült, már az is világháborút robbanthatna ki, ha valamelyik állam a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsa szerint letartóztatná az orosz elnököt – írják.

Kapcsolódó írásaink