Külföld

Újabb ámokfutás Belgrád közelében

Az iskolai mészárlást követően a rendőrség most terrortámadásról beszél – a legfiatalabb áldozat 15 éves volt – sikerült elfogni a támadót

Nyolc halottja és tizenhárom sebesültje van annak a lövöldözésnek, amely csütörtökön, a késő esti órákban történt a szerbiai Mladenovac közelében. A város mintegy 60 kilométernyire található a szerb fővárostól, ahol szerdán reggel egy 13 éves diák rendezett brutális vérfürdőt. Pénteken reggel a rendőrség közölte: elfogták a támadót.

Újabb ámokfutás Belgrád közelében
Helikopter köröz a helyszín felett
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

A 21 éves U.B. gépkarabéllyal gyilkolt, őt a támadások helyszínétől mintegy 60 kilométerre délre, Kragujevac környékén fogták el, közölte a rendőrség.

A támadó legfiatalabb áldozata 15 éves volt.

A szerb belügyminiszter, Bratislav Gašić terrorcselekménynek minősítette az esetet. Az elkövető ellen elfogatóparancsot adtak ki, a rendőrség lezárta a területet, ahol a feltételezett tettes, egy 21 éves férfi feltételezhetően rejtőzködött. Helikopterekkel és hőkamerákkal is zajlott a keresés.

A támadó előbb a Mladenovachoz tartozó Dubona faluban kezdett lövöldözni, majd két másik faluban, Malo Orašjében és Šepšinben folytatta az ámokfutást. Sajtóértesülések szerint a lövöldöző Dubonában él, a helyi iskola udvarában egy fiatal rendőrt és annak húgát lőtte le, illetve többeket megsebesített. A helyiek szerint „problematikus” személyről van szó. A sajtó úgy tudja, két másik férfi is volt a támadó kocsijában.

A mentőket először valamivel 23 óra után riasztották.

A szerbiai sajtó értesülései szerint a rendőrség nagy számban van jelen pénteken reggel Dubona faluban, a polgárok is az utcákon vannak, a rendőröket kérdezgetik, hogy mi történt, tudatta az N1 televízió helyszíni tudósítója.

A köztelevízió arról tudósít, hogy a feltételezett támadó apja katona.

A rendőrség különleges akciót indított, Vihar fedőnév alatt. Egy 21 éves férfit köröztek. A rendőrség körbevette feltételezett tartózkodási helyét, rendőrségi helikopterek köröztek a terület felett.

A rendőrség az N1 portálnak nyilatkozva közölte: az éjszaka és a kora reggeli órákban a tettes feltételezett rejtekhelyének részletes átvizsgálása zajlott, ugyanis az éjszakai sötétben és a nehezen járható terepen nem sikerült elfogniuk a lövöldözőt. Hajnali ötkor kezdődött a terep átfésülése.

Objektum doboz

A helyszínen vannak a rendőrség különleges egységei, a terrorellenes egységek, a csendőrség, a Belgrádi Rendőrség és a Smederevói Rendőrség tagjai is, összesen mintegy 600-an.

Egyelőre nem ismertek a támadó indítékai, egyes szerbiai sajtótermékek arról írnak, hogy a lövöldözést egy iskolaudvarban bekövetkezett veszekedés előzte meg, majd a későbbi támadó hazament, magához vett egy gépkarabélyt, majd visszatért és lövöldözni kezdett.

A mészárlás helyszínétől majdnem 100 kilométerre fogták el

A Ripost kiszúrta, hogy a gyilkos fotója futótűzként terjed a neten, közösségi oldalain gyűlnek a felháborodott kommentek. Az internetezők körében a legnagyobb megdöbbenést az váltotta ki, hogy a lövöldözések után a támadó frissen készített Instagram profilján osztotta meg fotóját, felette azzal az üzenettel, hogy „most lesz nemulass!”, vagyis az addigi gyilkosságokat csak kezdetnek szánta.

Objektum doboz

A vérontás két nappal azt követően történt, hogy egy belgrádi általános iskolában egy hetedikes diák lelőtte nyolc társát és az iskolaőrt, illetve megsebesített további hat tanulót és egy tanárt.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. Iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkán fordulnak elő az országban, és azokat eddig egyetlen esetben sem fiatalkorú követte el. Az utóbbi évek legsúlyosabb ámokfutása éppen tíz évvel ezelőtt történt, amikor a Belgrádtól 50 kilométerre délre található Velika Ivanca faluban egy férfi 13 rokonát gyilkolta meg.

Kapcsolódó írásaink