Krónika

Brutális mészárlás: Hetedikes diák rendezett vérfürdőt a belgrádi iskolában + VIDEÓK + GALÉRIA

UNICEF: Különösen fontos az oktatásban a lelki egészséggel kapcsolatos tudatosság és támogatás

Lövöldözés volt a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában a szerb főváros Vračar nevű városrészében szerdán reggel 8:40-kor – számolt be róla a szerb Tanjug hírügynökség. Novák Katalin köztársasági elnök Magyarország nevében részvétét és együttérzését fejezte ki a belgrádi tragikus iskolai lövöldözés miatt.

Brutális mészárlás: Hetedikes diák rendezett vérfürdőt a belgrádi iskolában + VIDEÓK + GALÉRIA
A történelemórán kezdett el lövöldözni a 14 éves fiú
Fotó: AFP/Oliver Bunic

Egy hetedikes, 14 éves diák lövöldözött az iskolában, a támadásban egy iskolaőr és nyolc diák meghalt. Összesen hét személyt szállítottak kórházba. A belgrádi sürgősségi központba három diákot és egy tanárnőt is bevittek. Egy gyermek és a tanárnő állapota életveszélyes. Emellett három diákot a Tiršov gyermekklinikán ápolnak.

A 14 éves, hetedikes Kecmanović Kosta 8.42-kor hívta a rendőrséget és közölte, hogy több diákot megölt az iskolában – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Veselin Milić, a belgrádi rendőrség képviselője.

Az illetékes elmondta: a támadó már egy hónapja tervezte tettét. Azért választotta éppen azt az osztálytermet, ahol a történelemszakos órát tartják, mert az az iskola bejáratának közelében van, ráadásul ma az ő osztályának első órája éppen történelem volt. A fiú apja pisztolya és a hozzá való tölténytárak mellett négy Molotov-koktélt is magával vitt az iskolába szerdán reggel. Azt is előre eltervezte, kiket fog megölni, erről skicceket, rajzokat is készített, illetve „prioritáslistát” állított össze arra vonatkozóan, hogy kit akar kivégezni. Hét diáklány és egy fiú vesztette életét a lövöldözésben.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a támadó az apja, egyébként elzárt, széfben tárolt fegyverét vette magához. Az apával együtt járt lövészetre, alaposan ismerte tehát a fegyver használatát. A letartóztatásakor a tettéhez használt pisztoly mellett a rendőrség négy, egyenként 15 golyót tartalmazó tárat is talált.

A rendőrség a diák letartóztatását követően a támadó otthonában házkutatást tartott, és megtalálta a támadás előkészítéséhez használt jegyzeteket.

Tiršovai orvos: Az iskolában megsebesült lány súlyos fejsérülést szenvedett

A tiršovai klinika igazgatója, Siniša Dučić elmondta, hogy intézményükben két fiú és egy lány van, akiket ma reggel lőttek le a vračari Vladislav Ribnikar Általános Iskolában. Elmondása szerint a fiúk állapota stabil, alsó végtagjukon lőtt sebek vannak, megfigyelés alatt állnak, antibiotikumos kezelésben részesülnek.

A lány sajnos nagyon súlyos fejsérülést szenvedett, ő jelenleg a műtőben van.

Objektum doboz

A rendőrség minden rendelkezésre álló járőre a helyszínen tartózkodik. A sérültek ellátása, valamint az eset körülményeinek a felderítése még folyamatban van.

A lövöldöző fiút elfogták, erősítette meg a szerb belügyminisztérium. Úgy tudni, hogy az apja fegyverét vitte magával az iskolába.

Az egyik diáklány elmondta:

„Láttam, ahogy az iskolából a gyerekek kifelé szaladnak és sikoltoznak. Valamennyien ott bújtak el egy kávézó mellett. Jöttek a szülők. Mindenki pánikba esett, aztán három lövést hallottam, aztán mindenki azt hallotta, hogy valaki megsebesült, valaki meghalt.”

Azonnal a helyszínre érkezett Branko Ružić oktatási és Danica Grujičić egészségügyi miniszter.

Objektum doboz

Az UNICEF részvétét fejezte ki az iskolai lövöldözés áldozatai családjainak és barátainak

Az UNICEF szerdán őszinte részvétét fejezi ki a támadás áldozatainak, túlélőinek és a traumát átélteknek. Mélyen elszomorította és megrendítette őket a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt tragikus esemény – számolt be erről szintén a Tanjug.rs.

Az UNICEF közleményében kiemelte:

„Az iskola a remény, az optimizmus és a felkészülés tere egy jobb világra, ahol nincs helye semmiféle erőszaknak. Kötelességünk gondoskodni arról, hogy gyermekeink biztonságban legyenek az iskolában!”

Objektum doboz

Továbbá hangsúlyozták:

Ez a tragikus esemény arra hívja fel a figyelmet, miért is fontos a lelki egészséggel kapcsolatos tudatosság és támogatás, különösen az oktatási rendszerben.

Predrag Savić ügyvéd: Ha a fiú nem idősebb 14-nél, nem vonható felelősségre

Predrag Savić ügyvéd az esettel kapcsolatban rámutatott, hogy a kiskorú K. K., aki ma reggel kilenc embert megölt a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt lövöldözésben, nem vonható felelősségre abban az esetben, ha 14 évesnél idősebb.

Mint, ahogyan Savić a Tanjugnak adott nyilatkozatában kifejtette, ha a gyanúsított idősebb, mint 14, akkor kiskorúként kezelik, és a legsúlyosabb büntetésként csak különleges intézkedést szabhatnak ki rá.

Ha sikerül olyan diagnózist felállítani, mint például a mentális zavar, akkor speciális intézményben történő kezelésre ítélhető. A fiatalkorúakról szóló törvény azonban azt is előírja, hogy az idősebb kiskorút akár öt év börtönbüntetésre is el lehet ítélni.

Bilčik: Teljesen ledöbbentem a belgrádi iskolában történt lövöldözés hírén

Az Európai Parlament szerbiai képviselője, Vladimir Bilčik Twitteren fejezte ki részvétét és döbbenetét.

Objektum doboz

„Mélyen megdöbbentett a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt halálos lövöldözés híre. Őszinte részvétem az áldozatok családjainak. Felszólítom a fegyveres erőszak e szörnyű és gyilkos esetének alapos kivizsgálását”

– mondta Bilčik Twitteren.

Egy 14 éves fiú lövöldözött - többen meghaltak
Egy 14 éves fiú lövöldözött - többen meghaltak
Fotó: AFP/Oliver Bunic

Novák Katalin is részvétét fejezte ki

Novák Katalin köztársasági elnök is értesült a szörnyű tragédiáról. Közösségi oldalán Magyarország nevében részvétét és együttérzését fejezte ki Aleksandar Vučić szerb elnöknek és a szerb népnek a belgrádi tragikus iskolai lövöldözés miatt.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink