Külföld

Kitoloncolták Katarból a vb-n dolgozó biztonsági őröket

Elégedetlenek a bérrel, amit a vilábajnokságon végzett munkájukért fizettek nekik

A Stark Security csaknem kétszáz dolgozója tiltakozott a bérek miatt még januárban. A biztonsági őrök többek között a világbajnokságon is dolgoztak, a demonstráció után azonban többen börtönbe kerültek, most pedig kitoloncolták őket Katarból – írja a CNA cikke alapján a liner.hu.

Kitoloncolták Katarból a vb-n dolgozó biztonsági őröket
A labdarúgó világbajnokság stadionja
Fotó: NorthFoto

A világbajnokság előtt és után is számos munkavállalói aggály merült fel Katarban, ahol a dolgozók számára tiltott a szakszervezetek létrehozása és a sztrájkjog is ismeretlen fogalom.

Katar nemzetközi médiahivatala ugyanakkor közölte, hogy „nem tartóztatja le vagy toloncolja ki a munkavállalókat csak azért, mert megpróbálják megoldani a munkaügyi vitáikat.”

Ezzel ellentmondanak az Equidem munkajogi szervezet információi, mely szerint a Stark Security mintegy 38 volt munkatársát toloncolta ki Kenyába, Indiába, Pakisztánba, és Nepálba. Mint kiderült, a vállalat a törvényileg előírt fizetett felmondási időt sem tartotta be.

A hivatalos katari álláspont szerint a céget megbüntetik a munkaügyi törvények megsértése miatt, ám sem a katari világbajnokság szervezőbizottsága, sem a Stark anyavállalata, az Estithmar Holdings nem kívánt az ügy kapcsán nyilatkozni – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink