Külföld

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Gülsen Colakoglu török énekesnőt

A 48 oldalas vádirat mögött összesen 702 felperes állt

Gyűlölet és ellenségeskedés keltése címén 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán egy isztambuli bíróság Gülsen Colakoglu török énekesnőt egy, a vallási iskolákat érintő megjegyzése miatt – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Gülsen Colakoglu török énekesnőt
Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Gülsen Colakoglu török énekesnőt
Fotó: Facebook/Ordu Aktüel

A 46 éves, Gülsen művésznéven ismert énekesnő egy 2022. áprilisi koncertjén azt mondta: zenekara egyik tagjának „perverzitása” abból ered, hogy vallási iskolába járt.

Az énekes-dalszerző ügye hónapokkal később, akkor kapott nagy nyilvánosságot, amikor a közösségi médiában valaki közzétette az elszólást bemutató videofelvételt. A posztot egy olyan hashtaggel látták el, amely arra szólított, hogy „le kell tartóztatni Gülsent”. Az énekesnőt öt napra bebörtönözték, további 15 napot házi őrizetben töltött, szeptember elején pedig vádat emeltek ellene.

Gülsen rendőrségi vallomásában két ember közti tréfálkozásnak nevezte a megjegyezést, és kijelentette, nem állt szándékában megsérteni sem az imam hatip iskolák tanulóit, sem bármely egyéb vallásos társadalmi csoportot, mert értékeiket tiszteletben tartja. Ugyanakkor nehezményezte, hogy a színpadi öltözékei és az egyik koncertjén kibontott szivárványos zászló miatt vált az iszlám körök célpontjává.

Törökországban az imam hatip (muzulmán imám- és prédikátorképző) iskolahálózat arról ismert, hogy nemcsak Recep Tayyip Erdogan államfő, hanem a szintén általa vezetett kormánypárt sok tagja is ott tanult.

A 48 oldalas vádirat mögött összesen 702 felperes állt, akik között magánszemélyek, a török kormányhoz közel álló női jogvédők és egy vallásos iskolákat képviselő szervezet is voltak.

Az énekesnőt öt év próbaidőre bocsátották.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom