Külföld

Az arab államok kivonulásra szólították fel a katonai erőket Szíriából

Szaúd-Arábia, Egyiptom, Jordánia és Irak ígéretet tett arra, hogy a biztonsági kihívások kezelése érdekében kapcsolatokat alakít ki a szíriai katonai és biztonsági intézményekkel

A damaszkuszi kormánynak helyre kell állítania a jogállamiságot Szíria egész területén, véget vetve a külföldi fegyveres csoportok és terroristák jelenlétének – jelentette ki Szíria, Szaúd-Arábia, Jordánia, Egyiptom és Irak külügyminisztere hétfőn, miután Ammánban találkoztak, írta meg az oroszhirek.hu.

Az arab államok kivonulásra szólították fel a katonai erőket Szíriából
Szíria
Fotó: AFP/Abdulmonam Eassa

Jordánia adott otthont a találkozónak, amely az első ilyen jellegű esemény volt azóta, hogy 2011-ben felfüggesztették Szíria tagságát az Arab Ligában. A többoldalú találkozót megelőzően Faisal Mekdad szíriai külügyminiszter találkozott jordániai kollégájával, Ajmán Szafadival, hogy a menekültekről, a határbiztonságról és vízügyi kérdésekről tárgyaljanak – közölte Ammán.

Az állami hírügynökségek által megosztott közös nyilatkozatban az öt miniszter felszólított arra, hogy vessenek véget a terrorista szervezetek, valamint a fegyveres csoportok jelenlétének Szíria területén, és semlegesítsék a regionális és nemzetközi biztonságot fenyegető képességüket. Emellett ígéretet tettek arra, hogy támogatják Szíriát és intézményeit abban, hogy megteremtsék az ellenőrzést egész területe felett, és érvényesítsék a jogállamiságot.

Az öt miniszter emellett felszólított a szíriai belügyekbe való külföldi beavatkozás megszüntetésére. Közös nyilatkozatukban arra is felszólítottak, hogy hozzanak létre technikai szakértői csoportokat, amelyek a csúcstalálkozót követően gyakorlati intézkedéseket hajtanak végre a szíriai konfliktus megoldása érdekében.

Az ammáni találkozóra alig néhány héttel azután került sor, hogy Mekdad Szaúd-Arábiában járt, és megkapta a királyság támogatását Szíria területi integritása mellett. Jelenleg a törökök által támogatott fegyveresek ellenőrzik Észak-Szíria egyes részeit, míg az északkeleti része az Egyesült Államok által támogatott kurd milíciák ellenőrzése alatt áll. Több száz amerikai katona is tartózkodik Szíriában, akik az ország olajkútjainak nagy részét ellenőrzik.

A Szaúd-Arábia és az USA által támogatott militánsok 2011-ben lázadást indítottak Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen. Oroszország és Irán segítségével a damaszkuszi kormány végül győzedelmeskedett a lázadók – köztük az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz (IS, korábban ISIS) kötődő terroristák – tömörülése felett. Míg Szíria szomszédai és a regionális hatalmak az elmúlt hónapokban a Damaszkusszal való kapcsolatok javítására törekedtek, az Egyesült Államok nem változtatott „rendszerváltási” politikáján.

Kapcsolódó írásaink