Külföld

Regionális konfliktusra figyelmeztet az ENSZ

A Szudánban zajló fegyveres konfliktus egész Kelet-Afrikát humanitárius válságba sodorhatja – figyelmeztetett vasárnap az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP).

Regionális konfliktusra figyelmeztet az ENSZ
Afrika szarván egyébként is katasztrofális az élelmiszerellátási helyzet
Fotó: RAPID SUPPORT FORCES (RSF) / AFP

„Az ország lakosságának harmada már az előtt is éhezett, hogy kitörtek a harcok, most pedig hiány van mindenből, és az árak az egekbe szöktek” – magyarázta a dpa német hírügynökségnek Martin Frick, a WFP németországi igazgatója.

Hasonló áremelkedés tapasztalható Csádban és Dél-Szudánban is, ahol sokan kerestek menedéket a harcok miatt. Frick szerint az egyes részein a klímaválság miatt áradások, máshol pedig aszály sújtotta Dél-Szudánban rövid idő leforgása alatt 28 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak.

Kifejtette, hogy Afrika szarván egyébként is katasztrofális az élelmiszerellátási helyzet, mert hat egymást követő esős évszak sem hozta meg a várt termést, s ezért „rekordfeszültség” tapasztalható az élelmiszerek piacán.

Közben a vöröskereszt tájékoztatása szerint megérkezett az országba az első segélyszállító repülőgép nyolc tonna rakománnyal a fedélzetén, benne orvosi eszközökkel és gyógyszerekkel is, amelyek 1500 ember ellátását teszik majd lehetővé. A gép a jordániai fővárosból, Ammánból indult és a Kartúmtól több mint 800 kilométerre lévő Port Szudánban szállt le.

A kelet-afrikai országban április közepén robbantak ki harcok a kormányerők és a velük szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők között (RSF).

Kapcsolódó írásaink