Krónika

Szijjártó Péter: Sikeresen lezárult a magyar állampolgárok evakuálása Szudánból

A külügyminiszter Laoszból bejelentkezve közölte: a két utolsó magyar állampolgár, két gyermek is sikeresen elhagyta Szudán területét a Svédországgal történő együttműködésnek köszönhetően

Szijjártó Péter szerda este közösségi oldalán közölte: most már Dzsibutiban vannak, biztonságban, a magyar tiszteletbeli konzul várta őket a repülőtéren. A tiszteletbeli konzul most kiállítja a magyar állampolgároknak a hazatérést lehetővé tévő ideiglenes okmányokat, és „megszervezzük a hazaútjukat is”.

Szijjártó Péter: Sikeresen lezárult a magyar állampolgárok evakuálása Szudánból
Szijjártó Péter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A magyar diplomácia vezetője emlékeztetett: az elmúlt napokban összesen 29 magyar állampolgárt kellett evakuálni Szudánból. Ezt több nemzetközi partnerrel, köztük az ENSZ-szel és más országokkal együttműködve tette Magyarország, a műveletben „bevetették a Magyar Honvédséget is”.

A konzulok és a munkatársak az egyiptomi és az etióp határnál várták az evakuált magyar állampolgárokat – fűzte hozzá Szijjártó Péter, aki köszönetet mondott a műveletben részt vevőknek, hangsúlyozva, hogy minden magyar állampolgárt épségben és egészségben ki tudtak menekíteni Szudánból.

Kapcsolódó írásaink