Külföld

Angela Merkel: Kudarcot vallottam!

Állítása szerint minden rendelkezésére álló eszközt bevetett, hogy megpróbálja megelőzni az orosz–ukrán háborút, de Angela Merkel kudarcot vallott.

Angela Merkel: Kudarcot vallottam!
Angela Merkel
Fotó: AFP/Ilia Yefimovich

„Az, hogy kudarcot vallottam, nem bizonyíték arra, hogy helytelen volt megpróbálni. (...) A diplomácia szükségszerűség volt” – szögezte le a Die Zeitnak adott interjújában az exkancellár. Az Oroszhírek.hu lapszemléje szerint Angela Merkel helyesnek nevezte a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére tett erőfeszítéseket az úgynevezett minszki megállapodások keretében. Ugyanakkor kijelentette: most nagyon aggódik Ukrajna miatt.

A CDU politikusa felidézte, a konfliktus megoldásán Német- és Franciaország együtt dolgozott az Európai Tanácsban. „Nagy bánatomra elég sokan voltak, akiket ez nem érdekelt” – tette hozzá. Az interjú során kitért arra is, hogy sokat beszélt Petro Porosenko volt és Volodimir Zelenszkij jelenlegi ukrán elnökkel. Utóbbi szerinte nagyon kritikusan viszonyult a minszki megállapodásokhoz. Ezt már a választási kampánya során is elmondta, és megjegyezte, hogy megvalósíthatatlannak tartja.

Kapcsolódó írásaink