Külföld

Hollandiában terjed az antiszemitizmus

Hollandiában egyre jobban terjed az antiszemitizmus, tavaly háromszorosára nőtt az antiszemita incidensek száma 2018-hoz képest – írta a Trouw című napilap szombaton a holland ügyészség statisztikáira hivatkozva.

Hollandiában  terjed az antiszemitizmus
Hollandiában nőtt az antiszemita incidensek száma
Fotó: ANP MAG/ANP VIA AFP/Robin van Lonkhuijsen

Az elmúlt öt évben az ügyészség összesen 237, antiszemitizmussal kapcsolatos ügyet vizsgált. A be nem jelentett esetek száma azonban ennél több is lehet, mert az állami szerv nem tud olyan incidensekkel foglalkozni, amelyekhez a rendőrség nem szolgáltatott elég bizonyítékot – írta a lap.

A holland igazságügyi tanács adatai szerint az elmúlt öt évben 23 embert ítéltek el antiszemita megnyilvánulás miatt, de vélhetően az ilyen megnyilvánulások valódi száma is több, mert több ügyet „vallási meggyőződésen alapuló diszkrimináció” általános címmel regisztráltak – tette hozzá az orgánum.

Eddo Verdoner, az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős nemzeti koordinátor az újságnak úgy nyilatkozott, hogy a zsidókkal szembeni gyűlölet leginkább az interneten, ezen belül a közösségi médiában terjed. Mint mondta, 2020-ban több mint kétszázezer antiszemita tartalom és bejegyzés volt látható a holland internetes oldalakon.

Az ügyészség adataiból az is kiderült, hogy a koronavírus-járvány idején kifejezetten nőtt az antiszemita megnyilvánulások száma Hollandiában.

Kapcsolódó írásaink