Külföld

Év közepére India lesz a világ legnépesebb országa

2,9 millióval több polgára lesz, mint a Kínai Népköztársaságnak

India, Kínát maga mögött hagyva, várhatóan pár hónapon belül a világ legnépesebb országává válik – olvasható ki az ENSZ szerdán kiadott adataiból.

Év közepére India lesz a világ legnépesebb országa
Fotó: NorthFoto

Év közepére Indiának várhatóan 2,9 millióval több polgára lesz, mint a Kínai Népköztársaságnak. Előbbinek az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) szerint akkorra 1,4286 milliárd lesz a becsült lakossága, míg Kínáét 1,4257 milliárdra teszik. A harmadik helyen az Egyesült Államok szerepel mintegy 340 milliós lélekszámmal.

Korábbi népesedési adatokból demográfiai elemzők azt jósolták, hogy India áprilisban fogja megelőzni nagy szomszédját.

Indiában az utolsó népszámlálást 2011-ben tartották, a soron következő 2021-ben lett volna aktuális, de a világjárvány miatt elhalasztották.

A világ népesedéséről szóló friss jelentés szerint a két legnépesebb állam a Föld 8,045 milliárdos népességének több mint egyharmadát fogja adni. Ugyanakkor a népességnövekedés üteme mindkét országban lelassult. Kínában jobban, mint Indiában. Kína lakossága az elmúlt hat évtized számait tekintve tavaly csökkent először. A történelmi fordulatot a szakemberek szerint további tartós népességfogyás fogja követni.

Az Indiában 2011-től mért, átlagos 1,2 százalékos bővülés a lakosság számában 0,5 százalékkal volt alacsonyabb az azt megelőző tíz év átlagánál.

Az UNFPA felmérése szerint Indiában, Brazíliában, Egyiptomban és Nigériában a lakosság körében általános vélekedés, hogy a népesség, csakúgy, mint a termékenységi ráta, túlságosan nagy.

Kapcsolódó írásaink