Külföld

Az utóbbi tíz év legrosszabb osztályzatát kapta a cseh kormány

A Fiala-kabinet személyi összetételével a megkérdezettek 24 százaléka elégedett csak

Az utóbbi tíz év legrosszabb osztályzatát kapta Csehországban a jelenlegi kormány a lakosságtól a szerdán közzétett, legfrissebb országos közvélemény-kutatásban.

Az utóbbi tíz év legrosszabb osztályzatát kapta a cseh kormány
Az utóbbi tíz év legrosszabb osztályzatát kapta a cseh kormány a legfrissebb országos közvélemény-kutatásban
Fotó: AFP/Jam Sta Rosa

A CVVM akadémiai közvélemény-kutató intézet január közepétől március közepéig készített, országos felmérése szerint – amelyet a CTK hírügynökség ismertetett – a csehek többsége elégedetlen Petr Fiala kormányának programjával, tevékenységével, összetételével és magával a miniszterelnökkel is. Hasonlóan negatív értékelést kapott a kormány kommunikációja is a közvéleménnyel.

Legutóbb 2013 februárjában Petr Necas kormányát értékelték ilyen rosszul a csehek. Az a kormány 2013 közepén súlyos válságba került, és a kabinet székhelyén tartott rendőrségi razzia után benyújtotta lemondását.

A Necas-kormányt követő, Jirí Rusnok vezette ügyvezető kabinet, majd Bohuslav Sobotka szociáldemokrata többségű kormánya, illetve Andrej Babis két kormánya egyaránt jobb értékelést kapott a lakosság részéről, mint a tavaly januárban beiktatott, Petr Fiala vezette, ötpárti koalíciós kormány.

A Fiala-kabinet személyi összetételével a megkérdezettek 24 százaléka elégedett csak, míg az elégedetlenek aránya 71 százalék. A miniszterelnök munkáját a lakosság 32 százaléka minősítette pozitívan, 64 százalék pedig negatívan. A kormány másfél éves munkájával a megkérdezettek 69 százaléka elégedetlen, és csak 27 százalék elégedett. A kormány programját 30 százalék minősítette jónak, míg 59 százalék rossznak. A kormány közvéleménnyel fenntartott kommunikációjával az emberek 66 százaléka elégedetlen, és 33 százalék elégedett.

Az Andrej Babis koalíciós (ANO és a CSSD) kormányának utolsó hónapjaiban készített felmérés eredményeivel összevetve az új kormány munkájával elégedetlenek aránya átlagban 15 százalékkal nőtt. A két felmérésben csak a miniszterelnökök értékelése közelít egymáshoz. Az ANO elnökével, Andrej Babissal 2021 nyarán a megkérdezettek 62 százaléka volt elégedetlen, Petr Fialának, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökének a tevékenységével pedig 64 százalék.

A CVVM értékelése szerint a Petr Fiala vezette, koalíciós kormány elutasítottsága egyre növekszik, amit az utóbbi hónapok több tízezres prágai tüntetései is jól mutatnak.

Kapcsolódó írásaink