Külföld

Csehország nem tervezi betiltani az ukrán gabona behozatalát

Csehország számára ez a téma „nem annyira intenzív”

Csehország egyelőre nem tervezi az ukrán gabona és más ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának betiltását – közölte Zdenek Nekula cseh mezőgazdasági miniszter hétfőn Prágában.

Csehország nem tervezi betiltani az ukrán gabona behozatalát
Egy alkalmazott mintát vesz az első, Ukrajnából érkező kukoricás tehervonat kirakodása közben a rostocki kikötő gabonaterminálján 2022 augusztusában
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/dpa/Jens Buttner

Zdenek Nekula kijelentette: úgy véli, hogy a Lengyelország, Magyarország és Szlovákia által bevezetett behozatali tiltások ellentétesek az egységes európai uniós piac működésével és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) alapszabályzatával. A lengyel, a magyar és a szlovák hatóságok intézkedéseiket országaik piacának és fogyasztóinak védelmével indokolták.

„Az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának kérdését a hét végén megvitattam Janusz Wojciechowskyval, az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosával. Egyértelműen megerősítette, hogy ezek az egyoldalú tiltások elfogadhatatlanok, ezért a témával a szakminiszterek április 25-én foglalkozni fognak”

– mondta Zdenek Nekula.

Az ázsiai körúton lévő Petr Fiala cseh miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Csehország számára ez a téma „nem annyira intenzív”, mint az Ukrajnával határos országok számára.

„Az Ukrajnával szomszédos országok azért léptek, mert az ukrán termékek jelentősen csökkentik náluk az árakat, és konkurenciát jelentenek mezőgazdaságaik számára” –

mondta a kormányfő újságíróknak. Szerinte Csehországban más a helyzet. „Mi olyan lépéseket teszünk, amelyek csökkenthetik az árakat, és ezzel szolgálatot teszünk a lakoságunknak” – tette hozzá Petr Fiala.

Csehország ugyanakkor megszigorította az országba érkező, illetve az országon áthaladó élelmiszerek ellenőrzését azért, hogy kiszűrje a problémákat. „Eddig nem találtunk veszélyes mintákat” – mutatott rá Zdenek Nekula.

Kapcsolódó írásaink