Külföld

Washington szerint Oroszországnak kellene fedeznie Ukrajna újjáépítésének költségeit

Oroszország többször is lopásnak nevezte a vagyonának befagyasztását

Washington szerint Oroszországnak kellene fedeznie Ukrajna újjáépítésének költségeit – mondta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szombaton a CNN-nek. Az Egyesült Államok megvitatja a Nyugaton befagyasztott orosz vagyon felhasználásának lehetséges módjait, de továbbra is elismeri, hogy bizonyos jogi korlátozások vannak arra vonatkozóan, hogy mit lehet velük tenni – írja az oroszhírek.hu.

Washington szerint Oroszországnak kellene fedeznie Ukrajna újjáépítésének költségeit
Az Oroszország elleni szankciók szigorítását sürgeti az amerikai pénzügyminiszter
Fotó: MANJUNATH KIRAN / AFP

Arra a kérdésre, hogy Oroszországnak meg kell-e fizetnie az Ukrajnának a Kijev és Moszkva között zajló konfliktus során okozott „károkat”, Yellen azt válaszolta, hogy ez olyan felelősség, amelyet szerinte a globális közösség elvár Oroszországtól.

„Ez olyasvalami, amit megvitatunk partnereinkkel” – tette hozzá, rámutatva, hogy „jogi korlátok vannak arra vonatkozóan, hogy mit tehetünk a befagyasztott orosz vagyonnal”.

A pénzügyminiszter nem részletezte, hogy az Egyesült Államok vagy szövetségesei mit tehetnének a moszkvai vagyonnal, miközben nem lépnének túl ezeken a korlátozásokon.

Yellen megjegyzése alig néhány nappal azután hangzott el, hogy Victoria Nuland, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős államtitkára kijelentette: Washington azon dolgozik, hogy Moszkva segítsen megfizetni „mindazért, amit tönkretett”. Nuland szerint az amerikai kongresszus felhatalmazást adott az igazságügyi minisztériumnak arra, hogy „az orosz oligarcháktól lefoglalt vagyonokat” felhasználja Ukrajna újjáépítésének segítésére.

Washington és szövetségesei között megbeszélések folynak az orosz jegybanki vagyonról is – mondta akkor. A nyugati nemzetek a Moszkva és Kijev közötti konfliktus kezdete óta összesen 300 milliárd dollár értékben fagyasztottak be ilyen eszközöket.

A hét elején a német Die Welt című lap egy belső uniós dokumentumra hivatkozva arról számolt be, hogy a blokknak végül vissza kell adnia a befagyasztott eszközöket Oroszországnak. A pénzt az EU nem tarthatja meg korlátlan ideig, és nem irányíthatja át Ukrajnának – áll a dokumentumban.

Moszkva korábban barbárságnak minősítette a lefoglalt orosz vagyon Ukrajnának történő átutalására irányuló esetleges nyugati kísérleteket. Ha szükséges, Oroszország válaszlépéseket fog tenni – figyelmeztetett februárban Marija Zakharova külügyminisztériumi szóvivő. Oroszország többször is lopásnak nevezte a vagyonának befagyasztását, és arra is figyelmeztetett, hogy az ellentétes a nemzetközi joggal.

Kapcsolódó írásaink