Külföld

Az egyik berlini állatkertben élő elefánt megtanult banánt hámozni – VIDEÓ

Pang Pha már érkezésekor is különleges volt, és azonnal „a gondozók kis hercegnője” lett

Az elefánt ormányát használja a banán meghámozására, ami azért is rendkívüli, mert az elefántok ormánya olyan erős, hogy akár egy nagyobb fatörzset is képesek felemelni vele – írta meg a liner.hu.

A CNN jelentése szerint egy berlini kutatócsoportnak volt szerencséje dokumentálni, ahogy az egyik állatkertben élő elefánt egészen újszerű módon használja ormányát: nevezetesen képes önállóan meghámozni egy banánt. A tanulmány sztárja, az egyik berlini állatkertben élő Pang Pha, egy ázsiai elefánt – írta meg a liner.hu.

Pang Pha még 1987-ben, újszülöttként érkezett a berlini állatkertbe, s mint sok más társát, őt is banánnal etették, melyet az elefántok túlnyomó többsége egyszerűen úgy fogyaszt el, hogy felkapja és egészben, héjával együtt megeszi.

Csakhogy Michael Brecht, a berlini Humboldt Egyetem neurobiológia professzora, a Current Biology című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője szerint Pang Pha már érkezésekor is különleges volt, és azonnal „a gondozók kis hercegnője” lett.

Pang Pha egyik gondozója aztán egy napon meghámozott neki egy banánt – évekkel később pedig az elefánt rájött, hogyan tudja ezt megtenni önállóan. Amikor Pang Pha elkezdett kísérletezni a hámozással, az állatkerti gondozók értesítették Brechtet és csapatát, akik azt tanulmányozzák, hogyan képesek az elefántok irányítani az ormányukat.

Brecht elárulta, amikor a gondozók elmondták neki, hogy az elefánt képes önállóan banánt hámozni, a csapat nagyon megörült, majd következett „a vicces fordulat”, amikor rá kellett venniük az állatot, hogy előttük is ismételje meg a trükköt:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink